ОбществоРегионалниСамоков

Благодетелят Лео Кадели или как решаваш да купиш всички мартеници от Дом за стари хора в Самоков

Анна Манова

Доброто съществува и то е в малките неща, покълва единствено в сърцето на големи хора, които са осъзнали, че битието не се основава само  на материалния личен комфорт, а на това нещо да направиш – безвъзмездно за човек, който има нужда. Още по-значимо е, когато се превърне в житейско верую и прерасне в лична мисия, „заразяваща“ още хора след себе си.

Точно към това се стреми Лео Кадели, който случайно от публикация в социалната мрежа разбира, че в Дом за стари хора „Сем. д-р Калинкови“ домуващите изработват мартеници, а със събраните средства  желаят да отидат на еднодневна екскурзия. Трогнат от прочетеното, без доза колебание, тръгва за Самоков, за да закупи всички мартеници. Оставя сумата от 250 лв., необходима за осъществяването на пътуването, отделяйки ги от личния си бюджет.

И това не е единичен порив на родения в Албания Лео Кадели. Историята му наистина е интересна. Идващият от бедна и под диктатура страна  38-годишен мъж, е част от 9-членно семейство. Много малък, на 8-годишна възраст заминава с част от голямото си семейство в Гърция. Там прекарва 15 години, една година  пребивава в Италия и след кратък престой в родината си заживява в България. Причината – жена, естествено. И така цели 14 години. А преди четири години създава Сдружение „Приятели помагайте – Лео Кадели“, с което насочва сили и енергия към хора, изпаднали в беда, съдействайки  с ремонтни дейности, набавяне на дърва за огрев, поемане на абитуриентски балове. Като всеки сигнал стриктно се проверява. Помага на хора в цялата страна. До този момент са реализирани над 4000 каузи. Част от личните и трогателни истории сами го намират. Така се случва и с Дома за стари хора в Самоков.

„Рано сутринта в неделя видях от приятел във фейсбук, че в Дом за стари хора „Сем. д-р Калинкови“ в гр. Самоков домуващите изработват мартеници, за да съберат 250 лв. за една дневна екскурзия. Веднага тръгнах от София до Самоков, за да купя всички мартеници. В този дом живеят 107 потребители, чист е, личи си, че хората там работят с много любов и добре се грижат за възрастните хора. Мисля си че няма случайни неща. Преди близо година намерихме една стара жена – баба Милена в ужасна мизерия в Елин Пелин. Веднага се мобилизирахме и я настанихме в този дом. В неделя тя имаше рожден ден и успях да я зарадвам с букет цветя. Искам да пожелая на възрастните хора там една приятна екскурзия и да се заредят с още повече усмивки за едни достойни старини“, сподели пред екипа ни Кадели.

И подчерта, че за да има успех едно начинание в него трябва да е вложено сърце и усърдие. А той не пести време и сили, защото истински вярва, че тези хора, изпаднали в затруднени ситуации имат нужда от подкрепа. А закупените от самоковския дом мартеници той ще подари на своите последователи – за да благодари, че и са съпричастни към кампаниите му и в знак на уважение към труда на хората с побелели коси.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close