ОбществоРегионалниСамоков

Благодарност към самоковските медици

В тези трудни дни, когато държавата и здравната ни система са изправени пред сериозни трудности и предизвикателства, самоковските лекари продължават самоотвержено и всеотдайно да извършват своите професионални ангажименти.

Въпреки тежката загуба на нашата майка Василка Георгиева изказваме огромните си благодарности към специалистите от МБАЛ – Самоков и Спешна помощ за това, че в продължение на една седмица те се бореха за живота й.

Ние, нейните дъщери, живеем от няколко години в чужбина и поради тази причина обстоятелствата около здравословното състояние на нашата скъпа майка ни завариха неподготвени и силно ни притесниха. Трябваше всички мерки да се  предприемат по телефона и на хиляди километри от родния дом. Това беше предизвикателство и тревога за нас и едва ли щяхме да се справим без силната подкрепа от страна на нашите близки и познати в Самоков, както и благодарение на намесата на самоковските лекари.

На 24 март /вторник/ подадохме сигнал на телефон 112, след като научихме, че майка ни се намира в тежко здравословно състояние. Непосредствено след това на домашния ни адрес бе изпратен екип на Спешната помощ в града, заедно с фелдшера Богдана Гирова. След извършения преглед бе установено, че майка ще трябва да се лекува вкъщи и не е наложително да бъде приета в болницата. Около два часа по-късно ние разбрахме, че състоянието й се влошава. Силно притеснени потърсихме личния лекар д-р. Бубураков. Наложи се да повикаме за втори път екип на Спешна помощ, а със съдействието на лични ни лекар, там майка ни я очакваше д-р. Скелина. На място бяха извършени изследвания от началника на кардиологичното отделение д-р. Кабрански.

По спешност майка ни бе изпратена в София, в „Сити клиник”, а оттам и в спешната помощ на УМБАЛ „Св. Анна”. Всичко това се случва в рамките на същия ден.

От болница „Св. Анна” получихме обаждане, че пациентката е в добро състояние и с молба да си я приберем вкъщи колкото е възможно по-бързо. Важно уточнение тук е, че действието се развива в 23:00 часа вечерта. За придвижването до дома й в късните часове се погрижиха внукът й Лъчезар и зет й Николай.

Всъщност състоянието на нашата майка ни беше описано от софийските лекари като стабилно и добро, което изобщо не отговаряше на истината. Майка ни не беше контактна и видимо не беше никак добре. Дори не успяваща да разпознае близките си. Въпреки това те я бяха изписали от болницата.

Притеснени от случващото се няколко часа по-късно позвънихме отново  на 112, заради критичното състояние на майка ни. Отново със съдействието на личния ни лекар д-р. Бубураков тя бе откарана с линейка в Спешна помощ, където за нея се погрижиха д-р. Ковачка, д-р. Скелина и д-р. Кабрански и целият медицински екип. Те направиха скенер, кардиологични изследвания и всичко необходимо.

След извършените прегледи майка ни бе приета в кардиологичното отделение в МБАЛ – Самоков.  Там за нея положиха грижи д-р. Кабрански и старшата сестра Радостина Дюлгерова. В отделението всички специалисти се бориха в продължение на една седмица за живота й. Наред с тях до нея беше и нашата болногледачка Добринка Миленкова, която положи толкова много усърдие и се грижеше за нея сякаш е близка роднина. Тя е сърцат човек, който даде всичко необходимо от себе си майка ни да не се чувства сама.

Сърдечни благодарности за положените грижи и прекрасно отношение от страна на медицинската сестра Илина Кирова. Тя за нас е не само медицинско лице, но и страхотен човек и приятел. Благодарни сме и на Васил Божичков за подкрепата и информацията, която ни даваше.

Сърдечни благодарни и на нашите близки и познати, които бяха нашите очи, уши и ръце. Огромни благодарности на Мария Недялкова, Гергана Кочева, Захари Велчев и чичо Витко за приятелското рамо.

Изказваме благодарност на сладкарница „Захарно петле” и Снежана Кибарова, на цветарски магазин „Магнолия” и Радост Павлова, както и на погребална агенция „Ник ООД” – Мария и Николай.

Благодарни сме на всички, които ни оказаха подкрепа.

От дъщерите Надежда Дикова, Милка Гайдарова, и техните семейства

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close