ОбществоРегионалниСамоков

Благовец в Самоков е по-специален празник!

Анна Манова

Православната християнска църква празнува този ден в чест на благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария.

В самоковско този ден се отбелязва по един по-специален начин. Вечерта преди настъпване на Благовещение се обикаля къщата, за се прогонят злите сили. Това действие е съпроводено със силно тропане, за да може предизвиканият шум да прогони витаещото зло. Обикновено се нарича следното – “Бежте змии и гущери, утре иде Благовец”.

Интересното на този ден е, че в град Самоков и самоковско се е запазила една традиция, която я няма на други места в страната. А именно търкалянето на питки. Наред с другите поверия, които „шетат” почти навсякъде, тук жените стават сутринта на Благовец и замесват блага питка. След това повечето самоковци предпочитат да отидат на Ридо, та да може от високо да я пуснат да се търкаля. Всичко това освен едно приятно изживяване сред природата, се прави и за здраве. Най-весело е за децата, които се състезават помежду си чия питка ще стигне най-далече. Поверието гласи, че колкото по – далече стигне питката, толкова ще е по-дълъг животът на собственика й.

Тази година празникът Благовец, който отбелязваме на 25 март, ни завари със сняг. Но това не пречи на ентусиастите да търкалят питки независимо дали го правят в снега, на двора или в коридора на дома си. Важното е традициите да се спазват, а те винаги носят настроение както на малки, така и на големи.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close