ОбществоРегионални

Битова сцена, пресъздадена от Мария Ицова ще краси читалището в Широки дол

Самоков 365

Художничката Мария Ицова измайстори поредното си творение. По покана на НЧ „Виделина” в село Широки дол, тя изографиса една от стените в салона на читалището. Стенописът е вече готов. Той е с размери 5/2.50 и представлява битова сцена от миналото.

„Сюжетът , свързан с живота на българите преди години вече се превръща в моя ,,запазена марка” – споделя авторката. Представете си само – майка с двете си дечица отива за вода с менците, а някъде при чешмата един овчар излива душата си в музика…Може би жали за изгубено либе.Старите селски къщи и параклиса допълват пасторалната атмосферата и създават усещане за уют и спокойствие, а чешмата ромоли и лее вода и легенди. Колоритът е в преобладаващите златно и зелено, а самата Мария не крие, че особено любими са й пернатите -кокошки и петли, изобразени в паното.

Припомняме, че в разгара на лятото Мария Ицова завърши предишния си авторски стенопис –   стенописа, наречен „ Родина”. Днес той краси една от стените в ОУ „Димчо Дебелянов” – Говедарци, където Мария е преподавател в ГЦОУД. Картината е запечатала образа на Родината, която ни храни и закриля, под формата на голяма женска фигура заобиколена от талантливите ѝ деца. Българското продължава да бъде централна тема и в останалите творби на художничката.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close