Личности

Битовата престъпност и пътната безопасност – първостепенни приоритети за РУ-Самоков

IvoАнелия Балабанова

 РУ-Самоков посрещна 2015 г. с нов началник – Иво Трайков, който наследи Георги Тодоров. Без дори да подозираме бюлетинът с криминални събития се превръща в някаква част от живота ни. Директно – чрез хора, които познаваме и са пострадали или пък индиректно – с разтърсващи житейски истории, какъвто беше случаят със зверското нападение над 25- годишната Биляна Иванова, станало навръх 8 март. За тези неща не бива да си затваряме очите и да се мълчи. Колкото и болезнено да е на моменти новините за побои, кражби, телефонни измами, нападения и т.н. не трябва да остават само като част от статистиката с разкрити и неразкрити извършители. Най-малкото с цел превенция, която да предпази други хора от подобни патови ситуации. Какви бяха основните насоки в дейността на полицейското управление през изминалите няколко седмици и кои ще бъдат опорните точки в бъдещата работа. Отговорите от началника на РУ-Самоков – Иво Трайков. 

 

Г-н Трайков, да започнем в началото с кратко ваше представяне за читателите на вестника – откъде идвате и как се озовахте в Самоков?

Роден съм в София, семеен съм с две деца. Работя в системата на МВР от 22 години. Започнал съм като униформен служител патрулно-постова дейност. В продължение на няколко години съм работил като оперативен работник в различни районни управления в София, а от 2004г. до 2007г.- като оперативен граничен полицай към Регионална дирекция „Гранична полиция”– Драгоман. След това работих в териториалното звено за борба с организираната престъпност на Софийска област. Отначало като оперативен, а от 2009 г. като началник група „Борба с организираната престъпност“. След закриването на ГДБОП бях назначен за началник на група „Противодействие на общата престъпност“ в ОДМВР- София.

 

Какво сочат данните от отчета на РУ-Самоков за 2014 г., намаляла ли е битовата престъпност?

През 2014 г. в РУ-Самоков са регистрирани 514 извършени престъпления от общ характер /при 558 за 2013 г./, от които 457 броя за извършени криминални престъпления /при 482 за 2013 г./ и 57 – за икономически /при 76 за 2013 г./. Разкрити са 145 престъпления /при 138 за 2013 г./, което в процентно изражение означава повишение на разкриваемостта  от 31.08%   на  34,61 %.

От извършените криминални престъпления най-голям брой са престъпленията против собствеността – 233 или 51 % от общия брой. От тях най-голям дял се пада на кражбите на различно имущество като са регистрирани общо 198 спрямо 237 за 2013г. От анализа на извършените кражби се установи, че най-голям брой са регистрираните противозаконни отнемания от жилища, следвани от взломните кражби,  кражбите на предмети с метален произход, на мобилни телефони, на части и вещи от МПС. Регистрирани са 5 извършени  грабежа,  като за същия период на 2013 г. са били 8. Два от тях са разкрити, един  е прекратен, а по останалите два- действията по разследването продължават.

Анализирайки броя на извършените криминални престъпления, и в сравнение с 2013 г., се налага изводът, че е налице намаление  – от 482 броя ЗМ за 2013 г. на 457 броя ЗМ за 2014 г. или с 25 броя по-малко. Въпреки множеството на брой криминогенни фактори, влияещи върху средата за сигурност – високата безработица, финансовата криза, обезлюдяването на селата, големият брой вилни зони и тяхната отдалеченост, наличието на курортни комплекси, с особена важност се наблюдава един положителен аспект в работата с оглед запазване тенденцията на броя на извършените криминални престъпления дори и лекото им намаляване, което се дължи най-вече на засилената превантивна дейност.

 

Какво бихте определили като успех в дейността на местното полицейско управление и къде са слабите моменти?

Като успешни реализации от началото на годината бих определил следните случаи:

Бързото разкриване на отвличането на 21-годишна жена на 01.01.2015 г.  След проведени незабавни  оперативно-издирвателни и процесуално- следствени действия съвместно с ОД МВР – София четиримата извършители на деянието бяха задържани и им бяха повдигнати обвинения по чл.142, ал.1 от НК /отвличане/, а на единия от мъжете и по чл.152, ал.1 от НК за изнасилване. На двамата мъже е взета мярка за неотклонение “задържане под стража”, а на двете жени – домашен арест.

На 26.01.2015 г. при провеждане на полицейска операция по линия “Противодействие на разпространението на акцизни стоки без бандерол” при проверки на два частни адреса в Самоков бяха иззети общо 202 430 къса цигари без акцизен бандерол от различни марки.  По двата случая са образувани досъдебни производства по чл.234 от НК.

Проведени са две полицейски операции по линия “Противодействие на разпространението на наркотични вещества”. На 25.01.2015 г. е установен и задържан 20-годишен жител на гр. Самоков, като при извършеното претърсване в дома му са намерени и иззети 15 грама канабис, електронна везна, мелничка с остатъци от суха тревиста маса както и 50 броя патрони 22-ри калибър. На 11.02.2015 г. е установен и задържан 23-годишен жител на гр. Самоков, като при извършеното претърсване в дома му са намерени и иззети 7 грама амфетамини, 8 грама канабис, 4 таблетки екстази, две електронни везни, ръчна мелничка, и вакуумиращи пликчета. И по двата случая са образувани досъдебни производства по чл.354а, ал.2 срещу лицата за разпространение на наркотични вещества.

На 09.03.2015 г. само за броени часове бяха задържани и извършителите на грабеж на 25- годишна жена. След незабави оперативно-издирвателни действия, проведени съвместно със служители на ОДМВР- София, извършителите на престъплението бяха установени и задържани. В процеса на работа двамата направиха пълни самопризнания. С цел постигането на бързо правораздаване срещу тях е образувано бързо производство под надзора на Районна прокуратура-Самоков. На 10.03.2015 г. двамата са привлечени като обвиняеми за извършено престъпление по чл.198, ал.1, вр. чл.20, ал.2 от НК / грабеж/ като единият е привлечен и по чл.198, ал.1 вр. чл.18, ал.1 от НК /опит за грабеж/ и им е наложена мярка за неотклонение “парична гаранция”.

Ефективното противодействие на битовата престъпност и засилването на превантивната дейност по линия на пътната безопасност са сред ангажиментите на РУ-Самоков, за изпълнението на които е необходима още по-активна  и целенасочена работа. Въпреки съществуващите кадрови и технически затруднения се полагат максимални усилия в тази посока.

 

Програма „Сигурност” завърши. Каква е равносметката за Самоков и да очакваме ли рестарт?

Във връзка с приключилата Национална програма „Сигурност” за заетост в община Самоков бяха назначени общо 56 служители на длъжността „Пазач – сътрудник по опазване на обществения ред”. В своята ежедневна дейност те осъществяваха постоянен обход и наблюдение в определените им населени места с акцент превантивна и сигнална функция. Своевременното сигнализиране предоставяше възможност за вземане на бързи мерки от страна на органите на реда по отношение на превенцията и борбата с нарушителите.

Имайки предвид всичко изложено, следва да бъде отчетен положителният ефект по програмата, като към настоящия момент нейният срок не е продължен.

 

Кога и по какъв начин ще се реши проблемът с безразборното паркиране в града?

Гарант за създаване на подходящи и безопасни условия на движение е доброто сътрудничество, координация и ефективна съвместна дейност между пътна полиция и стопаните на пътя в лицето на общинската власт и областното пътно управление. В тази връзка е изготвен  план за организация на движението, като неговата цел е да се създадат оптимални режими за градско движение, спиране и паркиране на пътни превозни средства и движение на пешеходци по изградената улична мрежа.

По отношение на паркирането в нарушение на знаковото стопанство регистрационните номера на автомобилите на нарушителите ще бъдат записвани от полицейските служители, след което собствениците ще бъдат призовавани в районното управление за вземане на отношение по административен ред. Ще бъде прилаган принципът на нулева толерантност към нарушителите на Закона за движение по пътищата, в това число и към неправилно пресичащите пешеходци. Използването на техническо средство „скоба“ също е ефективно решение за осигуряване на безопасността на движението. Освен репресивни мерки „Пътна полиция“ използва и превантивни способи за въздействие чрез провеждането на регулярни полицейски операции. Целта е да се провокира личната отговорност и самосъзнание  на всички участници в движението, тяхната нетърпимост към нарушаващите правилата и формирането на правилен модел на поведение у нашите деца.

 

Какви цели си поставяте, свързани с охраната и опазването на обществения ред в по-отдалечените места – селата и вилните зони?

Има редица криминогенни фактори, влияещи върху средата за сигурност и предразполагащи към извършването на престъпления против собствеността – високата безработица, финансовата криза, обезлюдяването на селата, големия брой вилни зони и тяхната отдалеченост, липсата на охрана и СОТ и видеонаблюдение.

От началото на 2015г. във връзка с указания на главния секретар на МВР и по предварително утвърден от директора на ОДМВР- София график провеждам приемни дни в малките и отдалечени места. Тези посещения са с цел опознаване на района и запознаване на място с тревогите и проблемите на хората, дават им възможност да поставят конкретни въпроси, тъй като не всички имат възможност да посетят районното управление. Съвместно с началника на група “Охранителна полиция” сме посетили вече 15 села в общината. Повдигнатите въпроси касаят основно по-честото присъствие на униформени служители в селата, безопасността на движение и проблеми от битов характер.

 

По отношение на Боровец положението под контрол ли е?

Една от основните задачи наполицейското управление е опазването на обществения ред, противодействие на престъпността и осигуряване спокойствието и пълноценната почивка на всички туристи, посещаващи туристическите комплекси „Боровец“ и „Мальовица“. Ежедневно служителите от РУ-Самоков патрулират, както в града, така и в к.к. Боровец, където в тяхна помощ са командировани и 26 служители от други структури на МВР,  назначени в пеши наряди по маршрутите с  най–голямо струпване на туристи .

 Към настоящия момент няма случаи на нарушения, довели до нарушаването на обществения ред. Регулярно се извършват полицейски операции за проверка на търговски обекти, заведения и др. по различни направления на дейности, като: продажба на стоки без акцизен бандерол, с изтекъл срок на годност, управление на МПС след употреба на алкохол и т.н. Ски – патрулите от служители на РУ–Самоков, освен изпълнението на функционалните си задължения по осигуряване на обществения ред и предотвратяване, пресичане и установяване извършителите на престъпления и административни нарушения на Наредба №1 на Община – Самоков, ЗМВР и др. нормативни актове по 27 ски писти  и 12 лифтови съоръжения на територията на к.к.”Боровец”,  оказват и активно съдействие по отношение на безопасността на скиорите по ски пистите, които при констатирано нарушение на правилата за движение изземват ски–картите на опасните за себе си и околните скиори. Не на последно място  оказват съдействие и на пострадали и загубили се туристи .

 

Като човек от друго място, как преценявате самоковци?

В ежедневните ми контакти с жителите на Самоков ми прави впечатление, че са  трудолюбиви и  състрадателни хора. Уверени в способностите си и готови твърдо да отстояват убежденията си.

 

Колко време мислите, че ще останете на поста, който заемате?

Ще остана на поста колкото е необходимо. Функциите по управление на РУ-Самоков са ми възложени  от ръководството на ОДМВР-София до назначаването на титуляр за длъжността

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close