Криминални

Битовата престъпност. До момента са регистрирани 21 домови кражби

police1804121Анна Манова

През последните няколко седмици се усеща зачестяване на битовата престъпност в града и областта. Като основен обект на набези са частни имоти в различни точки на Самоков. Въпреки че от началото на годината до 28 април 2015 г. на територията, обслужвана от РУ – Самоков, са регистрирани общо 21 домови кражби спрямо 28 за същия период на миналата година, все пак разликата е много малка.

Обикновено обект на интерес от страна на крадците са вилните имоти, които са отдалечени и се намират в слабо населени места. „Вилните имоти не се обитават постоянно от собствениците, поради което сигналите за извършени кражби се подават със закъснение и възпрепятстват точното определяне на периода на извършването им. Честа практика е и оставянето без надзор на инструменти и инвентар в незаключени пристройки в имотите. Всички тези обстоятелства изключително затрудняват установяването на свидетели очевидци, както и на извършителите на престъпните деяния. По отношение на регистрираните взломни  кражби от домове на граждани, те са извършени предимно от къщи в периферията на града, също необезпечени с локални алармени системи, в местности и на улици, на които не са монтирани камери за видеонаблюдение и охрана и със слабо движение в малките часове на нощта. С настъпването на летния сезон гражданите нерядко оставят за дълъг период от време жилищата си с отворени прозорци и балконски врати, а паркираните си автомобили отключени и с контактния ключ на таблото, като по този начин улесняват извършването на престъпни посегателства срещу имуществото им”, обясняват за „Самоков 365” от ОДМВР- София.

Но често освен изолирани имоти, обект на посегателства са и частни имоти, които се намират под центъра на града или съвсем близо до него. Като обикновено се търсят точно определени неща – или само вещи /черна и бяла техника/, или парични суми, или златни и сребърни накити. Като нерядко се извършват и обири на дворни пространства с цел да се намерят медни съдове, електрически кабели и оставени електроуреди.

За да се намали процентът на битовата престъпност, директорът на ОДМВР – София старши комисар Мариета Иванова инициира и провежда срещи с кметовете на всички 22 общини в Софийска област с цел синхронизиране и координиране на действията по отношение противодействието на битовата престъпност, запознаването й от първа ръка с проблемите, съотносими към дейността на съответното районно управление и набелязване на мерки за разрешаването им. Пред всички тях старши комисар Иванова е поставила въпроса за необходимостта от изграждането на видеонаблюдение на възможно най-много места в областта. Сред предприетите мерки е и провеждането на регулярни срещи на началниците на районни управления с кметовете и жителите на малките и отдалечени населени места именно с цел получаване на изпреварваща информация и запознаване на място с конкретните трудности и проблеми на хората. На база резултатите от изготвената интерактивна карта и след извършен анализ на средата на сигурност е създадена организация при необходимост и по преценка на началниците на районни управления за преминаване на раздвижен график на работа на полицейските и младши полицейските инспектори, както и на екипите за патрулно – постова дейност.

Важно е да се знае, че в преобладаващата част от жилищата е проникнато в часовия диапазон между 22.30 – 06.30 часа. Към момента са повдигнати обвинения на извършителите на девет от разкритите от началото на годината кражби. Тук е важно да се отбележи, че са установени извършителите на по-голям брой посегателства, но по тях процесуално-следствените действия все още не са приключили и документирането на цялостната престъпна дейност на лицата продължава.

От ОДМВР–София сигнализират гражданите да бъдат по – бдителни и при необходимост незабавно да потърсят помощ в РУ-Самоков /тел. 0722/ 6 01 31/ или на тел. 112 при появата на  непознати автомобили и лица със съмнително поведение. Дори и незначителен на пръв поглед сигнал, но подаден навреме, може да бъде от голяма полза за предотвратяването или разкриването на дадено престъпление. Нека гражданите не оставят жилищата и  имуществото си без надзор; при продължително отсъствие  да вземат необходимите мерки да обезопасят домовете си и по възможност да не огласяват публично заминаването си. Също така от областната дирекция припомнят, че извън битовата престъпност трябва да се имат предвид и най-честите схеми и сценарии за измами, сред които са „Освобождаване на задържан”, „Колет от чужбина”, както и измислени печалби от томболи и лотарии. „При получаването на подобно обаждане веднага се свържете с близките си, а ако не успеете да установите контакт с тях, позвънете незабавно на тел. 112, уведомете полицейския инспектор или кмета на населеното място. Не се съгласявайте да давате пари на ръка на непознати по никакъв повод, независимо че ви се представят по телефона за длъжностни лица. Не е препоръчително да участвате в каквито и да е форми на игри и договорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им, на лица, които не познавате лично, независимо за какви се представят”, заключават от ОДМВР-София.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close