Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

“Битката” събира търсачи на приключения в Доспей през април

Анна Манова

Състезанието „Битката” събира търсачи на приключения в самоковското село Доспей в началото на април. То е по идея на двамата приятели Станислав Ласкин и Димитър Господинов, познати от популярното телевизионно предаване „Фермата”. Към тях се включва и една дама – Юлиана Попдимитрова, известна повече като „Макето” от втория сезон на същото предаване. Тримата обещават, че „Битката” ще бъде атрактивно състезание, в което всеки може да се запише за участие.

Състезанието ще се проведе на 6-7 април /събота и неделя/ в самоковското село Доспей. Началото ще бъде поставено в съботния ден от 9:00 часа с изпълнения на български народни песни и хора. В програмата ще се включат самодейни фолклорни състави от самоковско. Краеведът Иван Ненов ще направи за всички присъстващи една кратка историческа разходка, споделяйки интересни факти за селото и района. Официалният старт ще бъде поставен с гръм на черешово топче от местните войводи от Клуб на любителите на историческото оръжие „Чакър войвода”.

На правоъгълна арена от почти 400 кв. участниците ще имат възможността да демонстрират сили, умения, бързина и ловкост в различните надпревари. В момента се подготвя теренът, който ще бъде изцяло от дървена конструкция, за да е естетически красиво и да се впише в живописната природна картина на района. Целта на организаторите е мястото на състезанието да бъде абсолютно готово до 20 март. По дължината на състезателното трасе ще бъдат поставени пейки за гости и спонсори, което гарантира гледане на надпреварата от най-близка точка. В качеството на водещи на „Битката” ще бъдат тримата организатори. Димитър ще разяснява спецификите на различните игри, Юлиана ще бъде в частта с жените, а Станислав освен като домакин на събитието също ще следи за правилното изпълнение на задачите и ще се грижи за доброто настроение на всички присъстващи.

На арената ще премерят сили 100 участници, мъже и жени от цялата страна. Първоначалният замисъл всеки срещу всеки е променен и сега ще бъдат две категории – мъже и жени. И съответно двама победители. Организаторите съветват всеки, който е решил да участва да се подготви физически и психически. И не на последно място да бъде с удобни спортни обувки и топла дреха.  Желание за участие като пълноправни състезатели са заявили и около 10 души от четирите сезона на „Фермата”. До момента, за месец и половина, са се записали 75 мъже и 35 жени от цялата страна. Като гарант за участие е заплащането на таксата от 100 лв. Срокът за внасяне на сумата по банкова сметка е 5 март. По думите на Ласкин до средата на февруари такса са заплатили половината от заявилите желание за участие. Той подчерта, че всеки, който е платил таксата ще има реалния шанс да участва, няма да е на принципа на томбола, каквито въпроси често е получавал. Предвидени са и игри за деца в неравностойно положение, които са безплатни.

„Моето желание е да се получи нещо интересно именно тук. Играта да привлече много хора от различни места. Всичко се прави с благотворителна цел. Искам да подчертая, че таксите от състезанието не отиват в нашия джоб, а по разходи за цялата организация, за награди на първите места, а останалите пари ще бъдат дарени за възраждане на старата църква в Доспей и деца в неравностойно положение. Предвидили сме и две кутии за дарения. Като събраните суми от тях също ще бъдат разделени на две – за децата в неравностойно положение и църквата. Едно момиче, което прави кукли ръчна изработка ни потърси и пожела да помогне. Тя ще направи около 50 кукли, като с продажбата им ще се включи в нашата кауза. Имаме подкрепата от няколко спонсори. За всички участници ще има грамоти. Надяваме се да дойдат максимално повече хора и времето да е благосклонно”, сподели организаторът Станислав Ласкин.

Тези, които няма да могат да присъстват на „Битката” може да я следят на живо в интернет, в социалната мрежа на състезанието и в YouTube.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close