Слайд категория

Био продуктите – инвестиция в здраве!

biomagazinВ едно ъгълче на самоковската автогара се кипри магазинче – малко, кокетно и уютно. Казва се „Био Макровита” и ако се загледате, ще видите, че вътре като „под конец” са подредени различни кутийки, бурканчета, пакетчета, шишенца и във всяко от тях се съдържат натурални продукти или здравословни, както предпочитате, така ги назовете. Чаровната собственичка на магазина, Елена Генова, ще ви посрещне с усмивка и ще ви обясни подробно за всеки продукт, който ви интересува. Вероятно ще се впечатлите от това, че точно там можете да намерите истинска натурална боза, рачел от тиква или пчелен мед, различни кълнове, семена, чайове и изобщо цялото богатство на природата, което ние с лекота подминаваме и не забелязваме. Или се обръщаме към нея, само тогава, когато ни се е наложило и някакво събитие е „отвързало” очите ни за истинските продукти и тяхната сила, за да разберем по трудния начин, че инвестирането в био, е инвестиране в здраве.elena

От два месеца Елена Генова проправя път на продуктите с етикет био на самоковския пазар и за краткото време е успяла да разбере, че всъщност хората са имали потребност от подобен магазин. За това какво представляват био продуктите и живеем ли в заблуда, относно храните и продуктите, които ежедневно използваме, вижте какво разказа Елена за нашите читатели.

Първият ми въпрос е свързан с изясняване на понятието „био”. Какво всъщност е био и био продукти?

Като био може да се определи само продукция, козметика, храна и препарати, която има био сертификат. Това е натурална продукция, която е от растителен или естетествен произход. Основна характеристика при био продуктите е, че обикновено съдържат над 90% натурални съставки. Важен е и процесът на тяхното създаване. Има сертифициращ орган, който проучва отделните етапи на процесите и провежда съответните тестове, за да гарантира качество. В тези биосертифицирани продукти няма ГМО, парабени, силикони, конвекционални пестициди, изкуствени ароматизатори и оцветители.

Прави впечатление, че този вид натурални продукти започват да си проправят все повече път на пазара. Предпочитат ли ги потребителите?

Да, био продуктите се предпочитат поради убедеността на потребителите в ползите за здравето и околната среда, в това число и подобряване на качеството на храните и самия вкус.

Защо био продуктите са с по-високи цени, спрямо другите продукти?

Някои хора остават с усещането, че тези продукти са доста по-скъпи. Доколкото знам, в Европейския съюз чистите продукти са с 20% по-завишени спрямо конвенционалните, докато при нас те са два пъти по-скъпи. Причина са сертификатите и тяхното издаване, което не е никак лесно. Както споменах, има сертифициращ орган, който следи за употребата на конкретните биосертифицирани съставки, които като цяло са скъпи и донякъде обуславят по-високите цени. Не може да се сравнява един синтетичен крем за лице, например, създаден в лаборатория, който е само от химикали и едва с 5% натурални съставки с един био крем за лице. Био кремът съдържа минимум 70% натурални съставки и е плод на био земеделие и много повече труд около произвеждането и контрола, упражняван върху него. Той не излиза от производство без съответния документ. Сертификатът му само е в порядъка от 100 до 5000 евро. Двата продукта нямат нищо общо. Майките са най-големите потребители на био козметика, защото те никога няма да направят компромис за детето си. Наскоро направихме една среща за самоковската аудитория с д-р Светла Николова, която да разясни точно за спецификата на био продуктите и да отговори на всички въпроси, които вълнуват съвремения потребител. Тогава тя обясни на присъстващите за парабените. Те са консерванти, които се слагат в козметиката и могат да причинят при мъжете импотентност, рак на простатата, а при жените рак на гърдата и множество алергии. Но малко хора са запознати. Затова е необходимо непрекъснато да се интересуваме и да четем повече. Истината е, че 30% от предлаганата на пазара козметика съдържа вредни хормони.

Като цяло био продуктите са по-скъпи, защото производството е по-различно. Някои производители чакат по две години да се изчисти почвата от вредни вещества, за да могат да отгледат качествени натурални продукти и да кандидатсват за сертификат.

Какви продукти сте предпочели да предлагате в магазина? И как ги подбрахте?

Аз мога да кажа, че предлаганите продукти в магазина са инвестиция в здраве, което в бъдеще едва ли можем да си купим с пари. Проблемът при нас е липсата на култура на хранене, което донякъде е оправдано в забързания делник и масовата некачественост на предлаганите продукти и затова доста трудно е да се храним здравословно. Но можем да се опитаме поне. Много е важен самият процес на производството на продуктите. В случая марките, които съм избрала да предлагам са няколко и те са плод на затворен процес на производство. На пазара са от 35 години, като са стартирали от едно немско семейство, които от самото начало са био и са произвеждани изцяло вкъщи.

В магазина предлагам доста неща кълнове, семена, лимец, пчелен мед, синап, хималайска сол, годжи бери, водорасли, ликомат, семена чия, суров тахан, натурална боза, препарати, които са концетрат, кремове за лице, гланцове за устни, предвиждам да заредя още био козметика. Интересно ми е как много хора си мислят, например, че маргаринът е полезен и го употребяват непрекъснато. А всъщност това са растителни транс мазнини, които увеличават лошия холестерол и натоварват сърдечно-съдовата система. Други храни, които съдържат такива мазнини са тестените продукти, вафлите, бутер тестото, солетите, чипса, царевичните пръчки, които можем да видим в количката на всяка майка, някои шоколади, газираните напитки. Харесвам една сентенция, която гласи, че ако не можеш да отгледаш или да приготвиш даден продукт, по-добре не го купувай. Моят личен съвет към вашите читатели е да избягвате добавената захар, изкуствените подсладители, вредните добавки. Защото единствено ние сме отговорни за собственото си здраве.

Как лесно могат да се разграничат истинските еко продукти сред морето от подвеждащи реклами?

Отвсякъде сме заобиколени от фалшиви и вредни храни и продукти, ставаме все по-болни и така все повече хора търсят пътя назад към природата, хармонията и здравословния начин на живот. За едни е необходимост, за други мода, в което няма нищо лошо. Лошото е, че потребителите все още не разграничават добре био продуктите и не разпознават сертификатите, които свидетелстват за техните качества. 80% от био продуктите, които намирам по складовете са внос. Напоследък има доста български фирми, които се занимават с био и правят за износ. Като цяло тук предлагането е на немски и английски био продукти, като на етикетите на немските се изписва био, а на английските – органик. Това е някакъв стандарт. Био сегметът в България се разраства макар и с по-бавни темпове, хората започват да оценяват здравословните храни, произведени без намесата на химия и търсенето им непрекъснато ще нараства. В търговските вериги има всякакви стоки, които претендират да са био, но те нямат нищо общо с този вид продукти. Съветвам хората да гледат внимателно етикетите, защото много често става дума за подвеждаща реклама. Например био киселото млякото има съвсем друг вкус от познатите стабилизирани с консерванти растителни протеини и нишестета. Вкусът ги различава. Аз, слава Богу, съм от поколението, което помни истинския вкус на автентичната храна, на шипковия мармалат, например. По-възрастното поколение помни, помнят и нашите родители, жалко е за децата ни, които няма да знаят и ще предпочитат оцветената вода пред натуралния истински плодов сок.

Вероятно не знаете, че…

Природата е най-лесният източник на всички блага. Проблемът е, че често пренебрегваме това, което имаме и залитаме към онова, което непрекъснато ни се рекламира и набива почти насила в очите. В процеса на интервюто в магазина пристигна и Славчо Славов, който е дистрибутор и се занимава с минерала зеолит и продуктите от него. Той е ходещият пример за това, че е възможно в рамките на една седмица човек благодарение на волята си и на минерала зеолит да свали високото си кръвно и да откаже хапчетата за него от близо три години насам. Каква по-добра реклама от това?

Славчо Славов препоръчва да се пие вода със зеолит. Приготвя се лесно като едно пакетче се разтваря в 10 литра вода и престоява така 8 часа. Определението на хората, които са пили и още пият такава вода е, че тя е мека, приятна и напомня вода от планината или разтопен сняг. Водата от зеолит в началото е мътна и точно тогава е най-полезна за консумация. Мътна става, защото съдържа множество микро елементи – силиций, калций, магнезий, натрий. Поради добрите си качества зеолитът е обявен за минерал на 20 век главно поради две причини – изчиства организма от всякаква шлака, тежки метали, пестициди и радиоактивни елементи и е един от най-мощните природни антирадианти. Постига един баланс между киселинност и алкалност и в такава среда има най-малък шанс човек да се разболее от каквото и да било. Подобравя състоянието на организма. Водата от зеолит е полезна за обриви, гъбички, лош дъх, за пърхут – не се забърсва, оставете я да действа. В момента се тества за едно очно заболяване – катаракта (или познатото перде). Когато е по-мътна, е по-силна и по-полезна.

Друг природен продукт, за който съветва Славов е копривата. Тя е царицата на плевелите според него и съдържа най-много витамини от гамата на Б-витамините. В момента той е производител на брашно от коприва, която те си сеят и косят през 18 дни. Може да се използва като подправка за салати и супи.

И двата продукта могат да се намерят в био магазина.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close