Регионални

Биляна Панталеева за мисията на един съвременен вдъхновител

Жанета Димитрова

Моята събеседничка е вдъхновител по призвание. Личната й мисия е да вдъхновява и окуражава младите хора в страната. Биляна Панталеева разработва и провежда обучения по личностни умения, търговски умения, успешни взаимоотношения с клиенти, провеждане на преговори и договаряне, които са изцяло съобразени с потребностите на фирмите. Гост-лектор е в университети като УНСС, ВУЗФ и други. Работи и съвместно с организации по проекти, насочени към образованието, предприемачеството, професионалното ориентиране и развитието на млади таланти, както и стартиране на бизнес идеи.

Биляна завършва бакалавърска програма по специалността “Икономика на търговията”, след което изучава магистратура – “Управление и развитие на човешките ресурси”. Паралелно посещава колеж по интегрално образование “Философия на успеха – управление на познанието”. Тя е сертифициран обучител по професионално обучение на възрастни в ЦПО.

В момента Биляна Панталеева е бизнес обучител, управител на “Ойро Ивент” и създател на благотворителна инициатива “Бъдители”. В личен план е омъжена, майка е на три деца, в свободното си време обича да е с тях. Спортува, чете книги, пътува, твори кулинарни вкусотии и има засилен интерес в областта на фотографията. Неща присъщи на един пълноценен човек, какъвто би трябвало да бъде един съвременен вдъхновител или „лайф коуч“, както е модерно да се казва.

Преди колко време създадохте „Бъдители“ и как дойде идеята за инициативата?

Благотворителна инициатива „Бъдители“ създадох точно преди три години. Тя цели да вдъхнови, мотивира и даде личен пример на ученици и студенти за професионален и личен път, който могат да изберат и развият точно тук в България. Идеята ми дойде от желанието да помагам на младите хора и любовта ми към иновативните обучения. Знам и виждам какво нещастие е човек да работи дейност, която не харесва и как това вреди, както на него така и на околните. Затова си поставям за цел с „Бъдители“ да помогнем на повече млади хора да открият своето призвание и да бъдат щастливи и удовлетворени личности.

Как успяхте да съберете колектива от „Бъдители“, да обедините в една идея хора от различни сфери, с различни интереси и професии?

Всички лектори и гост-лектори са мои приятели и добри познати. Те са хора, които познавам и виждам колко много обичат професията си, постигат успехи и желаят да помагат на ученици и студенти.

Спомняте ли си как стартирахте, имаха ли доверие във вас хората?

Да, спомням си когато за първи път разказах за идеята и проекта на основните лектори Явор Панталеев, Емил Лесов и Минко Лазаров как ми казаха, че са с мен в това смислено начинание, за да запалим повече младежи за хъс за развитие. Винаги ще помня и първата покана за събитие от доц. Д-р Наталия Футекова за нейните студенти във ВУЗФ София.

Няколко години по-късно „Бъдители“ е утвърдено и авторитетно име, определяте ли мисията си да мотивирате младите хора като успешна?

За три години посетихме 31 училища и университети в цяла България. Вдъхновихме над 3000 млади умове. Участваха 20 лектори с различни професии. 26 човека (учители, ученици, родители, директори) получиха благодарствени титли Посланик на Бъдители за активността си да поканят инициативата в дадено училище. Получавам повторни покани и въпросите към мен и моите колеги не спират от учениците. Всичко това ме кара да се чувствам удовлетворена от благотворителната дейност, която всички ние правим. Благотворителна, защото всички необходими ресурси сами финансираме.

Преди известно време гостувахте в ПТГ „Никола Вапцаров” в Самоков, заедно с Еленко Ангелов и доц.  д-р. Наталия Футекова, какво впечатление оставиха у вас младите хора на Самоков?

Забелязах, че им беше доста интересно, но бяха изключително скромни с въпросите.

Всеки по свой начин успя да разчупи атмосферата и да накара учениците да се изявят, как се постига това?

Това се постига, когато лекторите са истински, откровени и не спестяват да споделят грешките в живота си. Дават стойност, опит, но по разчупен начин с много примери и разкази.

Кои са най-успешните Ви срещи измежду тези с ученици и студенти, в кои градове интересът е бил най-голям?

Незабравимите срещи за мен като цяло бяха в 176 СУ с. Негован, ИУ Варна, 22 СУ София, ПГТ гр. Сливница, ЧОУ Светлина София, ОУ „Елисавета Багряна“ гр. Сливен, 170 СУ гр. Нови Искър, Антим I гр. Златоград, ПМГ „Баба Тонка“ гр. Русе, ПГСАГ гр. Монтана, ПГКСТ гр. Правец и ГУП гр. Велико Търново.

В нашия град също инициативата ви не е останала незабелязана,  получили сте покана и от други училища, къде и кога ще се проведе срещата?

С любезното и активно съдействие Ротари клуб Самоков, получихме покана от директор Лилия Минкова да вдъхновим и нейните ученици от СУ „Отец Паисий“ в средата на месец май.

Как решавате кои от мотиваторите да разпределите на различните срещи?

В зависимост от интересите на учениците, както и възможността на лекторите за участие.

Какви качества са нужни, за да стане човек „бъдител“?

Любознателност, работливост, целеустременост, страст, постоянство и смелост да Бъдеш себе си, да Бъдеш такъв какъвто искаш и да постигаш мечтите си.

Какви са плановете на инициативата занапред, замисляте ли някакви по-мащабни мероприятия и срещи?

Продължаваме да се отзоваваме само на училища и университети, които ни желаят и поканят. Тези събития са достатъчно мащабни и качествени. Максимум можем да отделяме 10% от ресурсите си благотворително за инициативата.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close