Слайд категория

Билките могат да помогнат на всеки!

BilkiЗа всяка болка – билка. Тази фраза, колкото и изтъркано да звучи, намира своето изключително широко приложение в практиката. Почти няма състояние на човешкия организъм, на което природата да не може да отговори адекватно със своите чудотворни дарове. Вярва се, че лечебните растения придобиват изключителна сила в навечерието на Еньовден. Празникът се отбелязва всяка година на 24 юни. Преди изгрев слънце малки и големи се втурват да събират от билките, притежаващи магически свойства.

Един от най-ревностните пазители на скритите им тайни е магистър-фармацевтът Никола Мангалджиев. От него се опитахме да разберем коя е билката на билките и въобще има ли такава. В началото, интересът му към природната медицина е провокиран от една-единствена цел – да направи лекарство за болните си уши. Като дете известният самоковски специалист боледува от скарлатина и в продължение на 40 дни поддържа висока температура. Заболяването нанася поражения върху слуха му и определя професионалния му път. Вместо медицина и стоматология, където е приет, Никола Мангалджиев избира фармацията. След това времето му минава в търсене на уникалната билка. И я открива. Чудото, на което посвещава дълги години от живота си е златния корен. Другите имена, с които растението още е известно са розова родиола и златовръх.

Успява да докаже категорично лечебния ефект на билката благодарение на алпинистите, които изкачват връх Макалу – петия по височина в света. Мангалджиев им дава една туба с екстракт от златен корен и катерачите не изпитват умора по време на изкачването. Изумени са от ефекта. Откритията за уникалните свойства на растението се потвърждават и по време на пребиваването му в Тян Шан. Там Никола Мангалджиев е заедно с познатия ни от телевизионния екран готвач Ути Бъчваров. Благодарение на „Златното чудо”, Ути успява да свали теглото си от 143 на 90 килограма и се оказва най-добрата реклама на хранителната добавка. Приложението на родиолата върху елитни български спортисти като Ива Шкодрева и Йордан Йовчев е също красноречиво доказателство за здравината и издръжливостта, които гарантира. Истински елексир за спортно дълголетие. И не само. Древните българи са подарявали торбичка изсушен златен корен като сватбен подарък. Така са се раждали по-често момчета. Увеличава 250% мускулната сила и 150% психическата устойчивост. С неговата употреба може да забравите за фитнес уредите, а и не на последно място спестявате значителни средства.

И до днес Никола Мангалджиев спазва заръката, дадена му от каракачанина бай Димитър и не посяга да бере билки преди да е дал жертвоприношение на земята – залък хляб. Природата е тази, която ще ни спаси и затова трябва да се отнасяме към нея с необходимото уважение. Правилният подход е и сигурният ключ за здраве и благополучие. И ако се вслушаме в думите на  Авицена – основоположникът на медицината, ще видим колко верни са всъщност те. Според него не можем да знаем бащата на болестта, но майката да. Това е храната. Съвременният човек страда от глад за хранителна химическа информация. Никола Мангалджиев дава за пример хляба. Сегашният се различава значително от начина, по който се е приготвял насъщният в миналото. Не само като качество и външен вид, а и като съдържание. Основната суровина тогава е бил лимецът, известен като житото на древните българи. Както казва бай Асен Ковачки от Ярлово, той не ражда много, но по онова време се е слагал в хляба като подобрител. Преди това преминава минимална обработка, благодарение на която всички полезни вещества се запазват. Няма нищо общо със сегашните съмнителни съставки – нишесте, ГМО продукти и др. Другото нещо, което ни разбалансира и ни кара значително по-често да прибягваме до различни медикаменти и да посещаваме лекарските кабинети е променената енергия на околната среда. Телефоните и останалите достижения на техническата мисъл, които ползваме ежедневно влияят върху човешкото биополе.

Лечебните растения са храната, която зарежда организма с необходимите хранителни вещества и енергия. Така той по-бързо се възстановява след изтощителни натоварвания – умствени или физически. Процесът на съхранение е изключително важен, но често се пропуска. Никола Мангалджиев съветва растенията да се берат, когато са в биологична зрялост. Те имат едногодишен срок на годност, когато са третирани правилно – запазени от пряка слънчева светлина, поставени на сухо и проветриво място. Не през всяко време на годината растенията съдържат достатъчно лечебни вещества, които ги правят лекарствени. Ето защо за най-пълноценното използване на лекарствените растения е необходимо да се знае кога те могат да се събират — през кое годишно време и в коя фаза на развитието им.

Като човек, който през целия си живот е работил като аптекар, Никола Мангалджиев знае, че фармацията е изкуство – съчетание на наука и вдъхновение. Докато правиш лекарството, трябва да вложиш в него душата си. Ако си нервен, уморен, мислиш си за нещо друго, дори всички нужни съставки да са вложени в сиропа или в мехлема, той не лекува. Това е ръководното правило в неговата практика. На това магистър-фармацевтът дължи успехите си. И съпругата му Жулиета, която е неотлъчно до него и го подкрепя във всяко едно начинание. 

Related Articles

One Comment

  1. Страхотен мошеник!Аз съм доста наясно с билките,този човек има изкуството да говори. Умее да ти вземе парите. Искрено се забавлявах с него.за първи път виждам човек да говори 3 ч без да спре. Ето там му е дарбата-в говоренето. И разни дебелаци за реклама които уж отслабнали. Вижте жена му Жулиета 😂,а сина му- 140 кг е, а внучето…Боже,боже…Да си жив и здрав ПРОФЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close