Бизнес

Бизнес и туризъм с български патент

taxiАнелия Балабанова

Туризмът е едно добре смазано колело, което би функционирало нормално само ако всички звена по веригата са на ниво. В определени ситуации дори и най-дребните детайли са от значение за добрия краен резултат. Предлагането на качествен туристически продукт е доста сложен процес, в който всеки един от съставните елементи – хотелиери, реклама, доставчици и т.н. имат свое място под слънцето. Туроператорската дейност – също. Борислав Пейчинов е със значителен опит в бранша и благодарение на своя баща усвоява някои от основните тънкости в този наглед дребен бизнес, но от голямо значение. „Ние сме няколко фирми, които работим заедно като всяка една от тях си изпълнява задълженията. В Самоков имаме таксиметрови автомобили като извършваме и трансфери. Това, че Боровец е близо ни дава шанса да създаваме контакти, доволни от нас клиенти да ни препоръчват на техни приятели и познати” – разказва Борислав и не пропуска да спомене, че най-добрата реклама е работата, извършена качествено и в срок. Това, че няколко фирми са обединили усилията си и действат ръка за ръка е безспорен плюс. Какво е другото важно за създаването на един успешен бизнес ще научите от разговора ни с Борислав Пейчинов.

Виждате ли възможност за развитие и някаква перспектива в сферата на туроператорските услуги?

Да, най-малкото защото в района има вече доста туристически обекти. Ние освен в Боровец работим в Банско, Пампорово и на много други места.

Има ли някаква база за сравнение между изброените зимни центрове?

Да. Банско е много добре развито, Пампорово е по-зле от Боровец, Боровец ще тръгне някой ден.

От какво зависи това?

От това да имаме добър мениджър. Аз мисля, че всички знаем как се управлява един курорт и какво се изисква, но явно още никой не го прави.

Като човек, който следи ситуацията отвътре може ли да кажете къде куцат нещата?

Първото нещо е, че се наема много неквалифициран персонал. Езикът също е голяма бариера, защото хората идват, задават въпроси и срещу тях стои човек, който само им казва цена. Без да даде конкретен отговор на питането или по някакъв начин да се опита и привлече въпросния турист. Мога да посоча, че доста от обектите – заведения, а и не само се дават под наем през сезона. Когато вече работата понамалее престават да поддържат каквото и да било качество на предлагане и чистота – в и около заведенията, да не говорим за тротоарите. Всичко това отблъсква хората, които идват. Трябва да се задължат тези хора, които взимат обекти под наем да се грижат за външния вид – да е чисто, хубаво и приветливо.

Може ли човек да се издържа от това нещо?

Може. Има работа за всички. Не само в Боровец, навсякъде.

 Говори се, че идеята е Боровец да се развива не само през зимата, а и през лятото. Вие усещате ли движение в тази посока?

Може да се каже. От две години насам и зала „Арена” играе голяма роля. Отделно рали състезанията, които се правят също имат голямо значение. Предлагат се и различни други атракции и възможности за развлечение като трасетата за маунтин байк, детския парк „Борокидс”, въжения град и др. Моето мнение е, че вървим нагоре.

Какъв път извървяхте от създаването на фирмата до днес?

Фирмата е създадена през 1993 г. от моя баща и от самото начало се занимавахме с таксиметрова дейност като обслужваме града, летищата и правим трансфери до и от курорта. Хора, доволни от нас ни търсят и за екскурзии. Опитваме се постепенно да се развиваме като аз се занимавам с интернета. Основната част от поръчките набираме чрез сайта Bgairporttransfers.com.

Да разбирам, че разчитате в голяма степен на чужденците или има и българи?

Имаме и българи. Ние залагаме не само на това да ви вземем парите, а да останете доволни и да ни потърсите отново.

Говорим за 1993 г. , но тогава комуникациите далеч не са били толкова добре развити. На какво разчитахте?   

Тогава се работеше по друг начин. Сега непрекъснато излизат нови изисквания, които ние трябва да следим и да сме в течение с всяко ново нещо. Интернетът превзема всичко. Има голяма конкуренция, навлиза друг вид транспорт.

Това, че Самоков и районът не са чак толкова развити като икономика пречи ли на фирми като вашата?

Аз бих казал, че сме по-добре от много други места, благодарение на това, че сме до Боровец. Наистина лошо е, трудно е, но няма изоставени домове. Има закрити цехове, но излизат и нови неща. Хората, които мислят във времето назад, трябва да знаят, че някогашните работещи фабриките и цеховете са минало. Колкото и да тъгуваме за тях те никога няма да заработят отново.

Искате да кажете, че това време няма да се върне и е по-добре да се гледа напред…?

Няма да се върне и ние самите трябва да започнем да се уважаваме, да бъдем по-толерантни един към друг и да гледаме напред.

Ако трябва да посочите конкретни примери за населени места от района, които са по-напред от Самоков…

Областните центрове София, Варна, Пловдив, Бургас. Дупница е много добре също. Там се пребориха и вече се провеждат шофьорски изпити, което е доста голям плюс. Аз самият съм работил четири години в чужбина. След работата ми се върнах тук и започнах да се занимавам с организацията на фирмената дейност.

Престоят в чужбина от полза ли беше във Вашия случай?

Аз бях в Германия, където точността и дисциплината са много важно нещо. Там се научих да бъда точен и коректен с хората.

Звучи добре, но приложимо ли е в нашата българска действителност?

Опитвам се.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close