ОбществоРегионални

Бизнесът и работниците в търсене на обща пресечна точка преди началото на зимния сезон

Самоков 365

Поредната трудова борса, организирана от Дирекция „Бюро по труда”-Самоков и Eures мрежата се състоя в конферентната зала на хотел „Арена”. Над 20 работодатели си дадоха среща с хора, търсещи работа. Сред участниците бяха почти всички по-големи самоковски фирми и хотели в курорта Боровец, които предсезонно дадоха своите заявки за необходимата им работна ръка. „Наличието на качествена работна ръка за работодателите е най-доброто и силно оръжие в борбата с конкуренцията” – коментира в приветствието си директорът на ДБТ-Самоков Венета Галева. Тя очерта нарастващата тенденция за недостиг на работници като един от най-сериозните проблеми и предизвикателства пред бизнеса в следващите месеци и години. „Възможностите в нашата община са доста големи. Надавам се на този форум бизнеса и хората, търсещи работа да намерят обща пресечна точка” – заяви пред присъстващите и.д. кмет Люба Кленова.    

Данните сочат, че 103 работодатели са дали заявки за близо 700 свободни работни места по време на трудовите борси, организирани от Агенцията по заетостта през месец септември. Десетте събития се проведоха в Свиленград, Ловеч, Козлодуй, Димитроград, Стара Загора, Дупница, Сандански, Гоце Делчев, Костинброд и Харманли. Търсещите работа лица, проявили интерес към директните срещи с бизнеса са 1 047. През октомври 2019 г. Агенцията по заетостта планира провеждането на 7 трудови борси, едната от които се състоя в Самоков. Свои щандове имаха едни от най-големите работодатели в общната – „Пайп индустриъл”, „Самел 90” АД, „Пластимо” АД, „Бороспорт” АД, „Лидъл”, ЦПО „Чудотворец”, Централно военно окръжие и хотелите „Самоков”, „Рила”, „Янакиев”, „Айсберг”, Иглика”. За съжаление при доста слаб интерес от страна на търсещите работа премина събитието. Още в първите минути след откриването повечето побързаха да си тръгнат, което предизвика коментари доколко наистина желаят да им бъде осигурена заетост.

„За нас винаги подобни участия са полезни” – категоричен беше Данко Марковски – представител на „Лидъл”, които за пръв път участват в подобни форуми на местно ниво. По думите му прираста на клиенти и оборот е повече от очаквания, което обуславя необходимостта от увеличение на персонала. Това, което се търси са предимно касиер-продавачи на работно време от 8, 6 и 4 часа в зависимост от договорките и личните предпочитания. Изрази мнение, че подкрепят и биха участвали и в други подобни инициативи. Разчитат на специалистите от ДБТ – Самоков за съдействие.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close