ЗлободневноРегионалниСамоков

Бизнесменът Сотир Немов сред участниците в гасенето днес: Доброволците помогнаха много за локализиране на пожара в Рила

Анна Манова

Близо 30 часа горя пожар в Рила планина, над курорта Боровец. Екипи на Пожарна безопасност, служители на горски стопанства, на фирма „Бороспорт“, хеликоптер, военни и множество доброволци се включиха в акция по гасенето на пожара.

За изключително кратко време над 70 доброволци се организираха в 6:30 часа пред Кабинкова въжена линия с готовност да помогнат. Сред тях бе и самоковският бизнесмен Сотир Немов. Всички те получиха инструктаж от специалистите за това как трябва да се държат в условия на природно бедствие. В хода на деня Немов пусна няколко клипчета в социалната мрежа и коментар за това какво се случва на място. Той е част от група от 15 души, които се насочват в дясно от Мусаленската пътека, в труднопроходима и пресечена местност.

Близо 10 часа участвате в гасенето на пожара в Рила. Какво Ви накара да оставите ангажимените си и да се включите като част от доброволците?

Подтикна ме това, което и всичко останали днес – отговорността към региона и най-вече това, че Рила е нашият дом. Да си доброволец означава, че тръгваш някъде от добра воля, по собствено желание и на собствена отговорност. И няма как да останеш безучастен, когато виждаш снимки как пожари изпепеляват гори, градове и след тях е един апокалипсис. Ние не сме застраховани.

Тръгнах от вчерашната покана на едно младо момче, Александър, което е много сърцато. Видях колко бързо могат да се организират хора, които искат да помагат. Много добре беше описано какво да се носи като облекло, вода, храна, маски, лопати. Логично е, че когато тръгваш на подобна акция трябва да си подготвен. На терен изкарахме близо десет часа. Мисля, че доброволците помогнаха в значителна степен да се локализира пожарът. Смятам че трябва да бъдат обучавани хора за доброволци в различни акции, да знаят как да са екипирани, как да са ефективни в работата си и как да се пазят. Подобна инициатива трябва да стане факт и в Самоков.

Колко доброволци успяхте да се съберете рано сутрина пред КВЛ? Имаше ли инструктаж от страна на професионалните служители?

Според мен имаше над 70 души, което е добра бройка. Повечето бяха млади момчета от града, подготвени. Направи ми впечатление, че много от служителите бяха приятно изненадани от тази гражданска активност днес. Имаше инструктаж как да се държим горе в планината, за да сме полезни. За професионалистите тези около 70 доброволци бяха една морална подкрепа от общността. Нека не забравяме, че някои от служителите са гасили пожари в последните 15-20 дни.

Какви действия преприехте, качвайки се към пожара?

Нашата група беше от 15 души, предимно млади момчета. В следобените часове към нас се присъединиха още три момчета, които също бяха добре подготвени. Теренът беше пресечен и много тежък. Бяхме в дясно от Мусаленската пътека. Там попаднахме на пожар, който се разгаряше в момента. Започнахме да го гасим. Успяхме да се срещнем и с други групи, които бяха чудесно организирани от горските служители и пожарникарите. През нощта от „Бороспорт“ също са се включили активно с шрангове и успяха да подават вода под високо налягане. Просеките и това, че тръгнахме навреме срещу огъня спомогна да не се образуват нови огнища. Професионалистите бяха много приятно изненадани от активността на доброволците и споделиха, че с малка група хора едва ли биха постигнали толкова добър резултат. Благодариха ни. Момчетата, с които бях днес се отнесоха много отговорно и се пазеха един друг. Проявиха дух на съпричастност. Мога само да поздравя родителите на тези млади хора, че са отгледали достойни синове. Добрата организация допринесе всички да се приберем живи и здрави в домовете си. И не на последно място да локализираме пожара.

Има ли организация на доброволци и за утрешния ден?

Не се говори в такава посока. Огнището е ограничено и нямаше призив утре пак да сме там. Останаха места, които още димят. На място има още шлангове в случай че има вятър и пожарът отново се разпали. Надяваме се на дъжд.

Стана ли ясно на място каква е все пак вероятната причина за пожара?

Ние лично няма как да разберем. Докато бяхме на терен циркулираха снимки, че при обход на района е намерено огнище от камъни. И изказаха предположение, че е използвано от туристи. Изгасено е, но все пак е останала жар, която вятърът е разпалил. Това са предположения, а не факти.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close