БългарияРегионални

Бившият шеф на АПИ се оплака, че парите за пътища не стигали и при 100 лв. винетка

Илиян Чалгънов

В България има десетки опасни съоръжения по пътищата и заради недофинансиране на сектора те ще стават повече. Това заяви пред NOVA бившият председател на АПИ инж. Лазар Лазаров.

Правителството на Бойко Борисов увеличи през миналата година драстично цената на винетките, като годишна за лек автомобил струва 97 лева. Според Лазаров дори това не е достатъчно. “Реално вложените средства не достигат и не обхващат обема, който е необходим и това е доказано от множество одити. Пътната система у нас е недофинансирана от повече от 20 години”, каза Лазаров.

Той коментира случилото се в тунела “Ечемишка”, където в началото на месеца лампа се стовари върху автомобил и отне човешки живот. “Никой не иска да бяга от отговорност. Причината за това, че тунелът е поддържан в предаварийно състояние е, че средствата не достигат. “Ечемишка” продължва да е опасен “, поясни инж. Лазаров.

По думите му лошото състояние на много пътни съоръжения в страната се дължи на ограничения бюджет. “През 2007 година – тогава бях директор на Института по пътищата, сме алармирали след обследване на всички пътни съоръжения, че има опасни мостове, че искаме да ги затваряме, никой не искаше да чуе. Тази система има нужда от постоянно финансиране. В момента и десетилетия назад тази система е недофинансирана, независимо от средствата, които се отпускат от правителството”, каза Лазаров.

Той изтъкна, че властите за отнесли негативи заради повишението на цената на годишната винетка и се съгласи, че шофьорите имат основание за критики, но по думите му камионите и тировете нанасят щети на настилката, които се задълбочават, ако пътната мрежа не се ремонтира.

В момента парите, които са необходими за пътища, не стигат, изтъкна Лазаров. По думите му по оценки на Световната банка, за да се поддържат пътищата “на нивото, което искаме”, са необходими 7 млрд. лева. Как да стане това с 350 млн. лв. на година, попита Лазаров.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close