ОбществоРегионални

Бившият пловдивски кмет Спас Гърневски гостува в Самоков

Самоков 365

Бившият пловдивски кмет и настоящ народен представител Спас Гърневски гостува в Самоков по покана на СНЦ „Коалиция за граждански проекти”. Поводът беше извършената в храм „Покров на пресвета Богородица” /Девическия манастир/ заупокойна панихида за жертвите от комунистическия режим. „ Седесар съм в сърцето, но ГЕРБ е моята мисия”- заявява открито Спас Гърневски. Роден е на 18 януари 1953 г. в град Пловдив. Завършва УНСС със специалност „Икономика и организация на труда“. След проведните извъредни парламентарни избори на 26-ти март 2017 г. е избран за народен представител от Пловдив – град в листата на ПП ГЕРБ. „Тук съм, за да се поклоним и почетем паметта на тази за мен неканонизирани светци, избити без никаква причина” – коментира той. Използвахме повода за няколко въпроса, свързани с предстоящите догодина избори.

Г- н Гърневски, пред прага сме на нови избори следващата година – европейски и местни. Идвайки насам, към Самоков какво си мислехте?

Мислех си, че е крайно време гордият достоен Самоков да има демократично управление и съм сигурен, че рано или късно ще се стигне до това. Това, което се изисква е обединение на истински десните хора. Да се преустанови напрежението между тях. Да загърбят всичко друго и да си подадат ръцете с цел номер едно – спечелване на изборите. Моето мнение, че около ГЕРБ трябва да се консолидира всичко, просто защото това е най-голямата политическа сила. Би следвало много умело да се изгради общуването така, че ГЕРБ и десните сили да се обединят с цел номер едно – синьо управление на този град. Мисля, че ще бъде много по-добре за Самоков.

Такова обединение дори на национално ниво е трудно да се случи. Каква е причината?

Навремето имаше достатъчно хора, които да разбият синята идея. В Пловдив например СДС и ДСБ нямат по 15 човека в Общинския съвет. Градът, знаете беше синята крепост на България и всички десни хора, които видяха тези отцепвания просто бяха отвратени. Особено след разбиването на Синята коалиция през 2013 г. Сега всички десни хора в Пловдив гласуват за ГЕРБ, защото търсят някой, който да ги представлява да запази европейската ориентация на страната.

Какво е личното Ви мнение, европейската ориентация и членството в Европейския съюз подобриха  ли по някакъв начин живота на българите?

Ако погледнете България пред 28 години – Лукановата зима, празните магазини, разбитите улици,  режима на тока в градовете. Ако видите магазините какво имаше тогава и какво сега, сами ще си отговорите. Разбира се, не са потекли реки от мед и масло, но пътя, по който се върви е правилен. Аз като икономист чета цифрите, а не просто лозунгите. Сегашното управление стартира от малко под 100 млрд. брутен вътрешен продукт. Година и половина по-късно сумата е 106-107 млрд. при запазване на икономическия ръст от 4%. Ако това се запази, обещанието е минималната заплата да стане 650-700 лв., а средната 1500 лв. Това може да се случи, ако имаме в края на четвъртата година 120 млрд. брутен вътрешен продукт. Сега гоним 107. След като за година и половина сме станали от 94 на 107 и икономическият ръст продължи със същите темпове, тези 120 млрд. със сигурност ще бъдат факт в края на четвъртата година. Това е недостатъчно, но чувствително повишаване на приходите на отделните домакинства.

Това би ли накарало българите в чужбина – според статистиката 1/2 или 1/3  да се върнат обратно тук?

Те вече се връщат. За миналата година са се върнали около 40 хиляди млади хора. В Пловдив, откъдето съм аз, няма никаква безработица. Напротив, има търсене на определени професии и незаети места. IT специалисти започват работа с 2-3 хиляди лева заплата. Тези, които израстват в кариерата стигат до 4-5. Друг е въпросът, че има много райони в страната като Северозападна България например, които са много изостанали. Истината е, че трябва условия. През последните 6-7 години в Пловдив се създадоха изключителни условия за бизнес. Работата на властта – местна или държавна не е да прави бизнес, а да създава условия – инфраструктура, газ, ток, вода.

Как тези хора могат да се задържат в определените населени места, а не да се ориентират към големите градове?

С привличане на инвеститори, съобразени с даденостите на конкретното място, например Самоков.

Готов ли сте да помагате на Самоков, ако ви поканят и поискат по някакъв повод вашето експертно мнение?

Работата на народния представител е да бъде близо до хората. Ако хората ценят неговото мнение и му имат доверие е голямо удовлетворение да бъде поканен да помогне.

Related Articles

One Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close