КултураОбщество

Библиотечни и читалищни дейци ще учат децата как да управляват финансите си

 Анна Манова

 

От 6 февруари в Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” се проведе тридневно обучение по проект „Активни потребители”. Този проект е спечелен от самоковската библиотека, като по него съвместно ще работят читалищни и библиотечни служители.

Валентина Караджова и Валерия Йорданова от регионалната библиотека в град Русе  обучиха  9 библиотечни специалисти и 3 читалищни секретари – Спаска Костова, Ани Машова и Елена Ковачка от читалищата съответно в с. Говедарци, с. Райово и с. Доспей. Караджова и Йорданова предадоха своите умения на колегите си като ги запознаха с методологията и техниките за работа с деца, които са приложими за целевата група. По този начин обучените служители могат да се превърнат в ментори.

Първото проведено обучение беше на децата от ЦНСТ в град Самоков. В него взеха участие 14 младежи, като на тях им беше разяснено как да управляват разумно финансите си, какво означава личен бюджет, как да ги влагат парите си, как да ги спестяват, каква професия да изберат. Всичко това беше постигнато по забавен и атрактивен начин, чрез интересни презентации. А за да приложат на практика уроците, участниците разиграха игрите „Умни пари” и „Потоци пари”, които освен, че им помогнаха да осмислят наученото, предизвикаха у тях въодушевление и стремеж да реализират мечтите си.

Наред с някои от най-известните професии презентация запознава участниците с това как  трудът се възнаграждава и как парите „идват” у дома. По забавен и атрактивен начин децата научават за същността, източниците и формирането на семейния бюджет, разграничават понятията приходи и разходи в семейството. За да разберат каква е разликата между нужда и желание специално за децата е изготвена презентация, по време на която участниците дискутират за разумното разпределение на бюджета и разликата между необходимите неща и желанията, които могат да изчакат. Всичко научено може да бъде приложено по време на ролевата игра „Моето семейство”, където те сами описват общите си приходи и разходи и съставят свой семеен бюджет.

Първите пари в нашия джоб винаги поставят много въпроси – Как да ги разпределим и да ги изхарчим? Защо е важен семейният и личният бюджет? Как се съставя семеен бюджет? Младежите направиха своите първи опити в съставянето на собствен бюджет. Залагаха приходите си и разходите си през дванадесетте месеца на годината. Някои от тях реализираха приходи, а на други бюджета излизаше „на червено”!

За да приложат знанията си от ателието, участниците играха на играта „Потоци пари” /„KashFlow”/ на Робърт Кийосаки. Предизвикателства и емоции – това беше играта! Избираха професиите, с които ще участват. Получаваха заплати. Осъществяваха сделки, малки и големи, с имоти и ценни книжа. Увеличаваха разходите си след избор на карта „роди Ви се дете“. Харчиха пари за „глезотийки”. И всичко това, за да излязат на голямата писта и да спечелят достатъчно пари, за да осъществят мечтата си – голф по целия свят, верига магазини, голяма компания, благотворителност!

Този проект се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурс „Библиотеката – активен участник в обществения живот”, сесия 2, в изпълнение на Договор РД11-00-115/24.06.2016 г. с Министерство на културата.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close