РегионалниСамоков

Библиотеката вече има сайт

Самоков 365

Общинска библиотека „Паисий Хилендарски” – Самоков представи днес сайта си, реализиран по проект „В Библиотеката-отвсякъде и по всяко време”, с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в рамките на конкурса „Библиотеката – активен участник в обществения живот”. Основната цел на проекта е повишаване на обществената осведоменост за дейността и услугите на общинската библиотека и читалищните библиотеки в общината и  разширяване на достъпа до културното наследство чрез изграждане на уебсайт на библиотеката.

На информационната среща, на която присъстваха зам.- кметът на Община Самоков Люба Кленова, библиотекари, партньори по проекта и журналисти, Калина Пиргова представи електронния сайт с рубриките и съдържанието в тях. Чрез сайта потребителите имат достъп до електронния каталог на библиотеката, притежаващ разнообразни функции на търсене в услуга на потребителите. В него са  представени следните  бази данни – Постоянен достъп до вече съществуващи в библиотеката бази данни –каталог на книгите , Каталог на периодичните издания, Каталог на статиите, Персонални и пълнотекстови документи от местния периодичен печат;.

Рубриката „Дигитална библиотека”  осигурява на потребителите достъп до издания на самоковския периодичен печат 19-20 в., притежавани от самоковската библиотека: „Изгрев”, „Любословие, „Рилски шепот”, „Рилско ехо”, Само-ковъ”, „Самоковска комуна”. Освен периодичен печат в „Дигиталната библиотека” могат да се намерят и колекция от пощенски картички „Рила” и „Самоков”, част от фонда на библиотеката както и библиографските указатели „Захари Зограф”, „Крискарец” и „Иван Ненов”.

Рубриката „Краезнание” читателите ще открият Календар от местни дати и събития през настоящата година, информация за забележителностите в региона със снимки, и Почетните граждани на община Самоков.Полезната информация е свързана с новите книги, които са на разположение в отдела, детските периодични издания, препоръчителни списъци и интересни факти за детски писатели. Чрез рубриката „Детски свят” те имат достъп и до онлайн читателския дневник на „Аз детето”, чрез който да участват в „Забавното четене”.

Чрез сайта – www.samokovlib.com, читателите могат да се информират за проведени и предстоящи събития в Библиотеката както и за новите заглавия, получени в Библиотеката. В рубриката „Читалищни библиотеки” са представени партньорите  по проекта – Народно читалище „Народно читалище „Христо Ботев-1928.”, с. Говедарци и Народно читалище „Христо Ботев-1903”, с. Радуил  и техните библиотеки. Той се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България”, в рамките на конкурса „Библиотеката – активен участник в обществения живот, в изпълнение на договор РД 11-00-338/20.12.2017 г.  с Министерство на културата.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close