БизнесРегионални

Бензинът в България е най-скъп в целия ЕС

Илиян Чалгънов

В пет страни от Европа масовият бензин А95 е по-евтин отколкото в България.

В същото време спрямо страните от ЕС в България се плаща най-много за горивото. Изчислението е по средна цена и е по данни на GlobalPetrolPrices.com за миналата седмица.

През миналата седмица средната цена на масовия бензин А95 в България е била 1.13 долара, или 2.05 лева, посочва в. “Сега” в днешния си брой.

Според друг сайт – fuelo.net, в последната неделя масовият бензин се е продавал средно за 2.07 лева, което нарежда страната на 6-о място по евтин бензин сред 42 страни в Европа, но тя държи първенството в рамките на Европейския съюз.

При дизеловото гориво България се нарежда на 11 позиция в цяла Европа със средна цена от 1.14 долара, или 2.06 лв. за литър, според сайта GlobalPetrolPrices. В Румъния това гориво има същата цена.

На фона на българските доходи в сравнение с тези в повечето страни от ЕС обаче цените на горивата у нас изглеждат твърде високи, посочва изданието. От голямо значение са и регионалните разлики, като в София по традиция цените са най-високи.

В публикацията още се посочва, че разследваните за картел вериги поддържат еднакви средни цени на бензина и дизела.

Вестникът съобщава още, че ако се гледат цените на едро – без акциз и ДДС, те в България са по-ниски от средните за ЕС, но в същото време у нас акцизът е по-нисък, което означава, че у производители, вносители и търговци остават по-големите приходи.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close