ОбществоРегионални

Бельова черква вече е с ограда

Самоков 365

Временна ограда се изгражда около Бельова черква по проект на „Ротари клуб” – Самоков, подкрепен с частни дарения от Славейко Гергинов, Влади Василев, Александър Боев и Стефан Докузов . Известно е, че Светата обител разполага с голям двор, който обаче е заграден единствено откъм входа. Масивната ограда беше направена преди няколко години по проект на програма „Красива България”. Останалото отворено пространство позволяваше безпрепятственото навлизане на различни животни, създаващи дискомфорт за посетителите и застрашаващи  имуществото и насажденията в двора на Бельова черква.

С поредна инициатива представителите на РК-Самоков подпомагат дейността на храма и спомагат за опазването и съхранението му като важно историческо наследство за града. Голяма част от тях са членове на църковното настоятелство. „Обединихме усилията си и дарихме средства за оградата” – разказа Петрун Вардаров. Оградата е с дължина 450 м.. Изградена е от бетонни колове, циментирани в земята и обхванати с мрежа.  „За мен лично това е общественополезно дело и то трябва да служи като пример за подражание на всички. Важно е поне веднъж в годината човек да намери начин и даде нещо на обществото – дали ще дари, помогне на деца или нещо друго е без значение” – добави още председателят на РК-Самоков.

Това е поредна стъпка към облагородяване на пространството. Съвсем различен облик е придобила беседката с чешмата, разположена в дъното на двора. Старите надгробни плочи, по които посетителите стъпваха, за да стигнат до пейките и масите са премахнати.  Вместо тях около чешмичката с живителна течност са наредени част от мраморните плочи, премахнати при ремонта в центъра. В неузнаваем вид, благодарение на дружните усилия е и реставрираният дървен таван, правен някога от старите самоковски майстори. Усилията няма да спрат дотук в името на това Бельова църква да затвърди  името си на обичано и предпочитано място, свързано с паметта за Св. Симеон Самоковски. За трета година там се прави курбан. Отец Любомир благодари и пожела благородното и богоугодно дело да не спира.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close