ОбществоРегионалниСамоков

Белчинските баби и Ани Йовева показаха богатството на песента и шевицата

Зоя Станкова

България помни. България има дълбоки корени, гордо минало и светло бъдеще, защото българинът е бил и ще бъде достоен потомък на героите си, ще стъпва с тежест и високо вдигната глава по земята, която е възпитала в него националното му самосъзнание, която го е облякла в автентичната българска носия и която му е дала необятното нематериално богатство на българските песни и танци.

Женска певческа група за автентичен фолклор при Народно читалище „Светлина-1909“ – село Белчин, с художествен ръководител Менка Гирова, пя, игра и разказва за корените и традициите си в Националния исторически музей в София в края на отминалия месец – януари. В събитието като гост лектор взе участие и самоковката Ани Йовева, която е популярна с афинитета и желанието си за съхранение на шевицата. Тя е дизайнер на гоблени, бродерия и кене. Ани разказа за самоковските шевици и показа характерни за тях бодове и орнаментика.  

По покана на организаторите от Националния исторически музей и с подкрепата на Национален фонд „Култура“, в третото по ред ателие по проекта “Знаци от везмо. Българската шевица за и през поколенията”, на тема  „Самоковски шевици“ бе включено част от нематериалното богатство на сaмоковското село Белчин – автентичните носии, старите белчински хора и ярките гласове на характерното за района двугласно пеене „се разходиха“ сред институцията.

Домакините и гостите на събитието бяха впечатлени от разказите на бабите за техните носии, от песните и старото белчинско хоро, което показаха, както и от таланта и уменията на Ани Йовева. Те съвместно  за пореден път доказаха, че за българското възраст няма, достатъчно е да ти „играе“ сърцето.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close