Слайд категория

Бели Искър готви празник на зелника

zelnik beli iskyrПразникът на рилския зелник има здрава основа в културния календар на Бели Искър. Неговото начало е сложено през 2002 година и оттогава, с малки прекъсвания, празникът в чест на това чудно ястие се ползва с изключително уважение. Тогава домакините показват на какво са способни зад вратите на кухните си. След това жури оценява вкусотиите, като под внимание се взима не само външният вид, а и неговите вкусови качества. Традиция е самото жури да не е предварително известно, но да бъде съставено от известни хора, които  се избират в самия ден – за да бъде всичко честно и  които да  класират на призовата тройка достойните, според тях, зелници. След това за зелниците победители, а и не само, се наддава.

Тази година специален гост ще бъде Берковската духова музика, разказа пред „Самоков 365” кметът на Бели Искър – Крум Георгиев. Той ще покани всички фолклорни състави на територията на община Самоков, за да може денят да бъде почувстван по-специално от всички жители на общината и да няма никой пренебрегнат. По програмата все още се работи, но след няколко дни на официалните афиши ще може да се види всичко планирано.

Празникът на рилския зелник се превърна в запазена марка на селото, което години наред привлича наши и чужди гости на това приказно място. Специфичната ни кухня и фолклор допринасят за категоричното очарование на този род събития. Като всеки път и на 28 юни селото ще се оживи от песни и танци и във всеки дом ще се чуват гласове – какво по-хубаво от такава весела среща?

За организацията и провеждането на празника заслуга имат Община Самоков, фирма „Станилов” ООД, Любомир Велев и др. 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close