ОбществоРегионални

Без прояви в Седмицата на гората

Самоков 365
„Гората отново се събуди. Както всяка година по това време. Тя не е под карантина. Но ние сме! Затова и тази година Седмицата на гората ще е по-различна. Не можем да я отбележим заедно, както сме го правили винаги – десетки години. Но въпреки ограниченията, които сме длъжни да спазваме в ситуация на извънредно положение, можем да продължим да се грижим за зеленото богатство и дивеча на страната” – с тези думи започва поздравителния адрес на инж. Дамян Дамянов – директор на ЮЗДП-Благоевград по повод Седмицата на гората. Тя се отбелязва винаги през първите дни на месец април и белязана от редица прояви. Тази година те се отменени предвид обстоятелствата и предизвикателствата, пред които е изправена страната ни.
„Нашите празници винаги са белязани от трудни делници. Всички признаваме, че да си лесовъд днес е не само гордост, но и много повече смелост и още повече отговорност! Убеден съм, че българската общественост и българските лесовъди заслужават своята вълнуваща Седмица на гората. След преодоляване на пандемията, при по-подходящи обстоятелства ще отбележим подобаващо и заслужено професионалния си празник” – уверява в обръщението си инж.Мирослав Маринов – изпълнителен директор на ИАГ. Като алтернатива на всички отменени събития, по повод Седмицата на гората – 2020 г., която отбелязваме от 6 до 12 април, Изпълнителна агенция по горите отправя предизвикателство към подрастващите да пишат, рисуват, творят за гората с инициативата „Моят разказ за гората”.
Докато са у дома, децата могат да си спомнят свои преживявания, емоции, случки в гората или просто да използват въображението си, за да творят. Целта на инициативата е да се насърчават младите хора да споделят своите емоции чрез творчество, както и да постави акцент върху гората и възпитанието на подрастващите в любов и грижа към природата. Няма ограничения за възраст, както и за жанра на произведенията. Своите истории, разкази, стихове, есета или снимки на рисунки, придружени с името, годините, телефон за връзка, града, в който живеят и училището, в което учат, малките природолюбители могат изпращат в срок до 30 април 2020 г.
Пред очите ни коронавирусът променя света. Но пандемията и изолацията са възможност, че солидарността ще ни помогне заедно да преминем и през това, защото гората за нас е не просто професионален избор, а мисия. А празникът – той е в нагласите ни и душите ни” – заключава инж. Дамянов.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close