Седмицата

Без микробуси за София. От 4 до 6.50 лева ще струва билетът

konkursНе се учудвайте,ако след 1-ви януари платите билет от 4 лева, за да отиде до София, а на връщане се наложи да дадете 6.50. Това не е някаква измама, а е напълно в реда на нещата. Причината е проведената наскоро обществена поръчка за транспортното обслужване в общината. По традиция конкурсите за превозвачи протичат доста бурно. Последният, проведен през 2009 г. беше белязан от множество жалби – едни основателни, други несъвсем. Поради това този път от общинското ръководство предприеха редица инициативи като вид застраховка. Членове от комисията направиха огледи на място и се увериха сами в изправността на превозните средства. Целта е пътниците да имат сигурност и комфорт при пътуванията. Досега това беше само добро пожелание и по-скоро изключение, отколкото правило.

Близо една година мина от обявяването на обществената поръчка. Отново имаше жалби и недоволство от страна на фирмите-превозвачи. С решение на Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, те бяха отхвърлени. Предстои сключване на договори със спечелилите кандидати по обособени позиции. Една от идеите е да се създаде работна група с хора от общината, която ще следи за стриктното изпълнение на изискванията. Въпросната комисия ще има правомощия да съставя актове – с минимална стойност 100 лева и максимална 10 000. Няма да се разчита единствено на ДАИ. Ангелина Вангелова – юрист и секретар на Община Самоков, че в договорите ще бъдат ясно описани номерата и марките на автобусите, извършващи превози. Заявените превозни средства ще могат да бъдат сменени с други, единствено ако вторите са с по-добри параметри. Въпрос на време е претъпканите микробуси по най-натоварената линия Самоков-София да останат в историята.

В изискванията към договорите са записани и цените на билетите. Така пътуването до София ще струва между 4 и 6.50 лв. в зависимост от натовареността на линията и часовото време. От общо 38 обособени позиции, 20 са за София. „Целта е да има по-голяма конкуренция” – заяви гл. експерт Марияна Вучова. По думите й за някои от линиите не са се явили кандидати и предстои да бъде обявена нова процедура. Това са Доспей, Злокучане, Говедарци и три курса за София. „Постарали сме се да отстраним всичко, което сме забележили като слабости от предишните години” – категоричен беше зам.-кметът Васил Сайменов. Доколко са успяли, ще стане ясно в началото на следващата година. Договорите с превозвачите ще бъдат сключени в началото на следващата година с петгодишен срок на действие. Спечелилите фирми са ЕТ „Иван Терзийски”, „Любонела” ЕООД, ЕТ „Емилия Владичка”, ЕТ „Гея 53 Георги Атанасов”, ЕТ „Нико 992”, ЕТ „Бони чар”, ЕООД „Илиев бус къмпани” ЕООД, „Автостарт” АД, „Експрес бус транс 2003” ООД, „Григ 68” ООД и „Ресми” ЕООД.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close