ЛюбопитноОбщество

БЕЗУМИЕТО ‘‘ДЕТСКИ НАДБАВКИ“ – ИЛИ КАК ВТОРОТО ТИ ДЕТЕ СТАВА ПЪРВО

Илиян Чалгънов

Според промените в закона при детските надбавки от 2016 година за 1 дете сумата се увеличава с 2 лв. и от 35 лв. става -37 лв. За  2 деца остава без промяна като през 2015 година – 85 лв. За 3 деца увеличението е с 10 лв. и от 120 лв. през 2015-а, сега сумата става 130 лв.

Противно на очакванията, пред гишетата за социално подпомагане опашки няма. Причината е в създадения специален график за подаване на заявления. Освен това нови декларации трябва да подават само родителите, които са подавали за последен път преди 28-ми юли 2015-а г.

Повече от 500 000 е общият брой на семейства у нас, които получават детски надбавки.

Според новите изисквания за получаване на финансова помощ, семейството и детето трябва да живеят на територията на страната. Също така двойки, които нямат сключен граждански брак, но живеят на семейни начала, трябва да го декларират.

За получаване на финансовата помощ за отглеждане на дете продължава да е важи основният критерий – доход.
Дотук всичко изглежда нормално и всеки би казал – супер. Да ама не! Всички национални медии и институции ни спестиха някои подробности, които ще засегнат много семейства или двойки на семейни начала.

Ще се спрем на една инфарктна и абсурдна промяна в закона. Тя е, че всяко дете, навършило годините /18/, не учи и не получава детски надбавки, държавата вече не го брои и го отписва. Ето го примерът: Вие сте семейство или семейна двойка. Имате две деца, от които едното е пълнолетно и е завършило обучението си. До декември, 2015 година, според стария закон сте получавали 50 лева за второто си по-малко дете. От януари, 2016 година обаче, първото ви дете вече не е дете, според държавата. То е отписано! Второто ви дете става първо и вече получавате 37 лева, вместо досегашните 50 лева! Абсурдно, нали?

Какво казва Законът за семейни помощи за деца /ЗСПД/, за горепосочения от мен пример и член 21:

  • 21. В Допълнителните разпоредби се правят следните изменения:
  1. В § 1: а) точка 1 се изменя така: „1. „Семейството” включва:

а) съпрузите, ненавършилите пълнолетие деца, както и навършилите пълнолетие, ако продължават да учат, до завършване на средното им образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст (родени, припознати, осиновени, доведени, заварени, с изключение на сключилите брак);

б) съвместно живеещи родители без сключен граждански брак, които съжителстват на един настоящ адрес, техните ненавършили пълнолетие деца, както и навършилите пълнолетие, ако продължават да учат, до завършване на средното им образование, но не по-късно от навършване на 20-годишна възраст (родени и припознати, с изключение на сключилите брак);

Това е то…абсурдна държава! Населението застарява и емигрира, а тя  „стимулира“ младите семейства с орязване на и без това „уникално високите“ надбавки по един заобиколен начин.

И все пак в мен останаха въпроси, на които не мога да си отговоря. Защо държавата отписва по-големите ни деца и ощетява по-малките? Нима отговорностите и грижите стават по-малко или спират за по-големите ни деца? Все въпроси, на които явно няма да получим адекватни отговори…  И отново оставаме в очакване и търсене на друга държава.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close