Седмицата

Безплатни профилактични прегледи и акция по кръводаряване през октомври

logo siliАнелия Балабанова

За осма поредна година в Самоков ще има безплатни профилактични прегледи. Организирани са от СЖОЗТС „Сили имам да се боря” и ще се проведат през октомври – световния месец за борба с рака на гърдата. Записванията ще се извършват на регистратурата на „МБАЛ-Самоков” и на тел.0722/981-10/231 и 0722/6-63-53, /след 5-ти октомври/. Първият ден, определен за прегледи е 08.10.2015 от 11 до 17 часа в кабинети 94 и 96 на поликлиниката и на 09.10.2015 в периода от 9 до 13 часа, отново на същото място.

Екипът на „Сили имам да се боря” и община град Самоков ще подкрепят дейността на Националния център по трансфузионна хематология. На 7 октомври ще се проведе първата организирана акция за доброволно кръводаряване за всички желаещи граждани и служители на общината.След 10:00 екипите на НЦТХ ще работят на площада в гр.Самоков. Решението за даряване на кръв е лично право на всеки. То е особено ценно, когато е взето на база собствена убеденост и информираност.

Важно е да се знае, че:

Изследване, обхващащо 2682 мъже във Финландия, показва намален риск от сърдечни атаки с 88 на сто при тези, които редовно даряват кръв.

Според резултатите от друго изследване високото ниво на желязо води до повишен риск от рак. Смята се, че насищането на кръвта с желязо увеличава щетите, причинени от свободните радикали в организма.

Четиригодишно изследване пък показва, че при хората, даряващи кръв два пъти в година, се отчита по-ниска честота на рак. Важно е да се уточни, че всички здравословни ползи зависят от редовното кръводаряване, а не от даряването от време на време.

Немаловажен е и фактът, че редовното даряване на кръв изгражда механизъм в организма за бързо възстановяване, затова и кръводарителите са по бързо и лесно възстановяващи се при евентуално възникнали състояния на голяма кръвозагуба, отколкото хора, които не даряват кръв.

Различни активности през октомври ще има и в други градове от областта – Ихтиман и Елин Пелин.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close