ОбществоРегионални

Безплатна прожекция на филма „Светецът светкавица” ще има утре в Самоков

Самоков 365

Филмът за свети Ефрем Нови Чудотворец  -„Светецът светкавица” ще бъде прожектиран безплатно в Самоков на 25 февруари от 18 часа в Младежкия дом. Филмът разказва за ангелския живот, който е водил, и разтърсващите чудеса на свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови. В лентата участва митрополитът на Трикала и Стагон Хризостом, който разказва за раждането на светията в Трикала и за детските му години в градчето в края на ХІV век, преди нахлуването на отоманците в област Тесалия, когато заграбват мъжките рожби на християните, за да ги правят еничари. Участие взема и митрополитът на Кифися, Амарусиу и Оропу Кирил, в чийто диоцез се намира манастирът „Благовещение на Пресвета Богородица” в Неа Макри, където е живял и пострадал от мъченията на варварите през ХV век свети Ефрем Нови, а днес се покоят мощите му.

В „Светецът светкавица” са заснети личните истории на хора, случили се през годините – изцеления от ракови заболявания, връщане към живота на едно мъртво в утробата на майка му бебе, възстановяване от психическо заболяване на една българка, която преди това се е опитала да се самоубие. Ще научите и за разкриването на свети Ефрем пред майка Минодора, игумения на манастира „Рождество Богородично” в Кабиле, преди 10 години. Известна гръцка певица споделя как свети Ефрем я е предпазил от загуба на гласа й, заради операция на сънната артерия и последвали знаци от преподобния за назряващ сериозен гинекологичен проблем.

В лентата се засяга и тема, за която малко се говори – обладаването от дявола и екзорсизма, към който често прибягват в манастира на свети Ефрем, който помага на нуждаещите се и за този проблем. Това е филм за смисъла на живота, за докосването на божественото до човешкото и промяната на живота към по-добро. „Светецът светкавица” е с времетраене от 72 минути. Автор, оператор, режисьор и продуцент е Ангел Бончев. Преди време той гостува в Самоков с книга, посветена на светеца.Тогава стана ясно, че предстои изработването на филм, който към днешна дата е факт. Негов редактор е Емилия Маринова, а режисьор по монтажа – Боряна Букикова-Пунчева. Реализира се с медийното партньорство на православния сайт „Добротолюбие” и съдействието на Община Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close