ОбществоРегионални

Безплатен интернет в парк „Крайискърец”

Самоков 365

Първата точка (тази в парк “”Крайискърец) на безплатния интернет по проект WiFi4EU вече функционира. Останалите две вече са изградени и от следващата седмица ще могат да се ползват. Мрежата е свободна и безплатна и се нарича “Рила”.

Първата от трите точки със свободен интернет вече функционира. Започна реализацията на проект, за който Община Самоков е одобрена за финансиране на обособени обществени зони с висококачествен интернет. Проведения конкурс бе по инициативата на Европейската комисия, a кандидатстването ставаше през портала на проекта WiFi4EU. Община Самоков получи ваучер за реализацията на стойност 15 хил. евро. Проектът предвижда поставяне на WiFi точки за достъп на обществени пространства. Това включва изграждане на мрежа и поставяне на адаптери и рутери. Wi-Fi точките за достъп вече са инсталирани от избрания изпълнител, като се използва ваучера от ЕС. В Самоков ще има три зони – центъра, парк „Крайискърец” и Туристическата градина. В момента вече работи интернет точката в парк „Крайискърец”. WiFi мрежата се казва “Рила” и е със свободен безплатен достъп. Монтирани са и другите две точки и от следващата седмица ще бъде пуснат свободен интернет на центъра и Туристическата градина.

С абонамента за високоскоростна широколентова връзка трябва да се осигурява висококачествен интернет на потребителите. Общините са отговорни за финансирането на абонамента за интернет и поддръжката на оборудването, за да се предлага безплатен и висококачествен безжичен достъп до интернет за всички граждани и посетители за период от поне 3 години.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close