През погледа на специалиста

Безопасен интернет за нашите деца

internetМоето послание: В България е създаден Национален център за безопасен интернет – Деца онлайн. Интернет адресът е www.safenet.bg

Центърът поддържа и гореща интернет линия web112.net за борба с незаконно и вредно за деца съдържание и поведение онлайн.

„Международният ден за безопасен интернет се отбелязва на 5 февруари”

Можем да подкрепим децата ни в безопасното ползване на Интернет като ги научим на някои правила, правата, които имат в мрежата, отговорността, която носят за онлайн поведението си и ги запознаем с държавните институции и неправителствените организации към които да подадат сигнал и потърсят помощ при необходимост.

Децата днес все повече учат от Интернет, както и творят в това пространство поради неговата интерактивност. Те обичат филмите и игрите. Можем чрез ролеви игри, филми за истории на деца реално пострадали от онлайн общуването, дискусии в малки групи, др. различни дейности и упражнения да насочим техните любознателност и творчеството в положителна посока и запознаем с правилата за безопасно онлайн поведение. В това начинание и вид подкрепа е необходимо да се включат заедно родители, учителите, съответните институции, Интернет – доставчици и местната общественост.

Към днешната дата съществуват достатъчно готови материали и програми, които могат да бъдат свалени по всяко време от Интернет пространството и да се ползват от родители и учители. Фондация „Партньори България” пък е издала практическо помагало за учители „Безопасен интернет”, което е богато с ролеви игри и упражнения.

Кратки правила в мрежата, с които може да запознаете детето си:

Когато съм в чата се представям винаги с псевдоним или малко име.

Нямам право да публикувам чужди снимки, информация или материали, без

разрешение.

Не давам никакви подробности за мен и моето семейство в чата.

Нормално е да споделя ако някои от моите познати в чата ме притесни с въпроси или отношение.

Никога не се правя на по-голям, защото заблуждавам останалите.

Смущаващо е, когато непознат човек проявява загриженост, иска да споделям с него, пита ме за лични неща и предлага помощ.

Никога не вярвам на всичко публикувано в интернет, защото знам, че има злонамерени хора.

Ако непознати ми направят супер изгодно предложение, първо ще си помисля дали не е измама.

Когато получа mail от непознат адрес, винаги го пращам в „кошчето”.

Когато отивам на първа среща с познат от интернет, винаги предупреждавам родителите си и вземам някой с мен.

Ако получа заплаха или сексуален намек, веднага прекратявам контакта с този човек.

Ще се притесня и ще споделя с родителите си, ако някой, с когото си пиша в чата, иска да ми прави подаръци.

Ако попадна на недобросъвестни хора в мрежата, ако пострадам или бъда заплашен има къде да дам сигнал и да получа помощ.

И при анонимното общуване в интернет трябва да се спазват правила и етикет, да се уважават другите.

За родителите: При децата до 12год бихте могли да използвате програмите за родителски контрол и възможностите, които дават браузърите за филтриране и блокиране на интернет страниците с неподходящо съдържание. Може да свалите и инсталирате ето тази програма за защита на детето в интернет  http://www.childdef.com/

Що се отнася пък до онлайн игрите, тях може да проверите чрез системата PEGI за рейтинг на игрите по съдържание и възраст  http://www.pegi.info/bg/

За учителите: На порталния сайт  http://www.teacher.bg/ могат да се намерят много материали, чрез които да помогнат на децата да се ориентират в огромния обем от информация в Интернет, като им покажат кои са достоверните източници на информация съответно в тяхната област на знанието.

Децата ни са представители на т.нар. Интернет поколение и често се справят с компютъра по-добре от възрастните. За тях онлайн общуването не е виртуално, а напълно реално и е важно да осъзнаят отговорността, която носят към себе си и останалите в интернет пространството.

Полезни Интернет адреси, на които може да се подава сигнал и търси повече информация и помощ:

Държавната агенция за за закрила на детето:

www.sacp.government.bg

Официален сайт на ГДБОП за борба с киберпрестъпността:  

 http://www.cybercrime.bg

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close