ОбществоРегионални

Бегачи от нов ски клуб в Самоков ще мерят сили по белите писти

Анелия Балабанова

Самоков е известен като град на спорта и по всякакъв начин се опитва да затвърди това свое име. С неизменна заслуга са треньорите и състезателите в различните дисциплини, които с непрекъснати тренировки, неуморен труд и себераздаване се опитват да запазят извоюваните позиции и спечелят нови. Награди като „Спортист на годината” са заслужено признание и малка компенсация за режима 24/7, в който са обхванати повечето спортни деятели. Безспорната емблема са белите спортове. От няколко месеца в града ни има нов клуб по ски бягане. Софийският клуб „Александър Логистикс” направи крило към Самоков, съобщи треньорът Красимир Матиканов. Той информира, че има подписан договор със СУ „Никола Велчев” , а вече са налице и първите състезания под шапката на новосформирания клуб.

За началото и навлизането в дълбоките води на треньорската професия

„Започнахме от нулата в Самоков. През последните 15 години от този клуб са излезли имена като Веско Цинзов, Антония Григорова, Теодора Малчева. Те ми предложиха да направим клуб и аз се съгласих. Преди няколко месеца завърших висшето си образование като треньор по ски бягане в НСА и се надявам да се реализирам в тази сфера като треньор. Мотивира ме и брат ми – Марио, защото е талант и искам да му помогна, както и той на мен. Общо взето процесът е двустранен, тъй като треньорът се учи от децата, а децата от треньора. В момента между 15 и 20 спортисти се състезават за честта и името на „Александър Логистикс” в Самоков. Един от тях е Марио Матиканов –  утвърдено име от редиците на „Рилски скиор” и настоящ национален състезател. „Започнах да обикалям училищата и събирам деца. Ученици на НУ „Станислав Доспевски” вече са картотекирани състезатели на СК „Александър Логистикс” – споделя Красимир. Пояснява, че водят усилена подготовка в очакване на обилен сняг, за да се качат децата и на ски. Също така да участват в състезания и влязат в реална битка, за да видят за какво става въпрос. „Работя с тези деца, но търся и други. Също така и спонсори, които да ни помагат, защото няма как. Мотивиран съм и смятам, че може да постигнем нещо значимо. Доставя ми истинско удоволствие когато родителите идват да гледат своите деца и остават доста впечатлени. Караме на ролбана в Спортното училище, откъдето изключително много ми помагат” – продължава разказа си младият треньор.

Поглед в бъдещето

Сред плановете на дневен ред са предстоящи републикански купи. „Ще се радвам ако мога да стигна до европейско и световно ниво като треньор, както и да изведа децата на едно високо равнище” – категоричен е Красимир.  По неговите думи и не само нашият град си има легенди-скиори. „Ние сме зимен район и е по-вероятно да излязат скиори, отколкото плувци, например. Искам да помагам на тези деца, затова записах и НСА” – споделя още наставникът на „Александър Логистикс” в Самоков. Разказва от първо лице, че търсенето и намирането между него и клуба е било взаимно. „Стана по време на лагер, на който бях отишъл да гледам брат ми. Говорихме и те се съгласиха, но трябваше да започна от нулата. Разговарях с директорката на СУ „Никола Велчев”, тя също даде разрешение и нещата се получиха. Началото е поставено, но са необходими още усилия за един добър резултат. „ Предстои да бъде регистриран клуба, за да разчитаме на финансиране. Дори и минимално да е, ще съм доволен” – убеден е Красимир.

Неоспоримо е, че и към днешна дата Самоков  си остава град на белите спортове, но вече има много конкуренция – в лицето на клубове от Чепеларе, Пампорово, София, Банско, Троян. Дори и Сапарева баня. „Мога да кажа, че там е един от най-добрите отбори в момента. Нямат тази подготовка, каквато имат самоковските клубове. Не са спортно училище, нямат двуразови тренировки. След училище тренират децата, но въпреки това са най-успешния клуб в последните няколко години. Много медали завоюваха” – коментира от 1-во лице специалистът с уточнението, че там също има треньор, който е млад. Убеден е, че трябва да се дава шанс на младите треньори, независимо от липсата на достатъчно опит. „Децата се разбират с тях. Останал съм с такова впечатление. Аз самият разчитам на хора, които да ми помагат. Постоянно гледам и се уча. Ходя по училищата, търся деца. Който иска и желае може да заповяда”. На финала отправя апел към родителите да записват децата си да спортуват, независимо какво. Не е тайна, че спортът изгражда като характер и превръща подрастващите в отговорни личности. Хора, от каквито страната ни има крещяща нужда. 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close