ОбществоРегионалниСамоков

Бариста Атанас Облаков: Кафето не е просто продукт,  с него ние подаряваме емоция

Създадена е Академия за баристи в Самоков

Анна Манова

„Кафето винаги има емоционална оценка“, с тези думи започва нашият разговор с бариста Атанас Облаков. Един мъж на 40 години, който след 15-годишно пребиваване и специализация в Англия се връща в родната страна, за да изпълни със съдържание своето хоби, превърнало се в професия. А именно да създава кафе, което да е наситено с вкус, да има в себе си най- добрата плътност и качество, да подарява емоция. Родом от Петрич, преди около месец, Облаков намира своя професионален пристан в Самоков и по-конкретно във фирма „Си комерсиал“.

Бариста всъщност е италианската дума за барман, но в нея се включват много повече компетентности от това да продаваш най-популярната горчива напитка, а да я поднасяш по иновативен, различен и интересен начин. И възприятието за кафе  да бъде едно цялостно изживяване и наслада за сетивата.

Мисията на Атанас Облаков, съвместно с управителя на самоковската фирма за сладки изкушения Сотир Немов, е да поставят акцент на кафето и приготвянето му като изкуство, поднесено със стил и отношение. За целта е създадена Академия, оборудвана с най-модерните италиански машини и разполагаща с една от популярните марки италианско кафе – Hausbrandt Trieste. Брандът за кафе стъпва на българския пазар с първия си офис в Самоков.

На място освен да се насладите на прясно и вкусно кафе ще се провеждат й различни курсове. Обученията ще бъдат под ръководството на бариста Атанас Облаков, а в тях могат да се включи всеки, който иска да научи повече за кафето и как се прави истинско еспресо. Фирмата, с която си партнира инициаторът на идеята самоковският бизнесмен Сотир Немов, е „Крема кафе България ООД“, в която той е управител и работи в партньорство с гърци и италианци. Предлагат се обучения на място в Самоков, Солун, Атина и Триест. За самоковските ученици, които проявяват интерес, курсовете ще са безплатни. Идеята е да се предложи различен модел и подход към горчивата напитка и нейното приготвяне. В обученията могат да се включват както професионалисти, така и любители. Записването става на рецепцията на фирма „Си комерсиал 7“ и на телефон – 0722/ 69900.

От къде идва това отношение към кафето и страстта към приготвянето му?

За мен кафето винаги е било един приятен гъдел. На повечето хора денят започва с чаша кафе, моят – също.  Заминах като студент на бригада в Англия и  останах цели 15 години. Там работех като барман предимно нощни смени. Но се наложи да замествам колега няколко сутрини и много ми допадна. Особено ароматът на кафето, идващ от професионалната машина. Той се харесва на всички, независимо дали пият тази горчива напитка или не. Случи се така, че хобито ми се превърна в професия. Приятелят ми Анди ми направи обучение и много ме запали по кафето. И така вече 10 години се занимавам професионално, като първите 5 години се научих на различни тънкости и на по-голяма прецизност.

Какво за Вас е професията на бариста? Как се става професионалист и задължително условие ли е да си страстен любител на горчивата напитка?

Барист е човек, който работи зад бар, но се занимава не с алкохол, а с кафе и всички продукти на кафето. В каквато и насока да се развива човек той трябва да има желание, страст, любов, да проявява гъвкавост. Работата е динамична и е на крак. Но е много награждаваща. Имаш 30 секунди да направиш един шедьовър, особено като дойде моментът за рисуване върху него. Това не е просто продукт, това е създаване на емоция.

Наистина някой трябва да ти покаже кои са най-важните и основни неща при работата с кафе и професионална машина. Тук не става въпрос за автоматична машина, на която включваме едно копче и това е. Работи се с човешкия фактор, който знае до прецизност температурата на водата под налягане, консистенция, грамажа и компонентите на даденото еспресо.  Отнема доста време. Най-добрите стандарти като инстанция на кафето и оценката са на Specialty Coffee Association /SCA/. Аз съм член на тази асоциация. Това е най-високата инстанция за сертифициране на кафе като качество и като служители с умения. Най-добрите и най-опитни хора могат да направят по-добро на вкус кафе с един и същи продукт.

Какво е необходимо за чаша добро кафе?

Чиста вода. Работим на основата на еспресото. Приготвянето му е свързано със заливане с гореща вода под налягане. В сравнение с обикновеното кафе, еспресото е по-плътно и има по-интензивен вкус. Всичко останало е до личното предпочитание – дали даденият човек обича силно кафе, дали по-слабо, дали го предпочита с мляко или чисто. Прави ми впечатление, че някои хора си поръчват по-дълго кафе. Това е добре, но кафето има строго определен контакт с водата, в такъв случай е по-добре да налеем малко вода отдолу, защото иначе добавяме повече вода в напитката. Тази вода няма нужда да мине през суровото кафе, за да изгори всичко останало. Кафето е магия, която се случва между човекът, който я приготвя, вложената страст, добрата техника и машина. И винаги има емоционална оценка. Когато си щастлив – то е като мед. И обратното, когато си негативно настроен, то е горчиво. Ние сме афективни същества.

Самият Вие какво кафе предпочитате?

Аз обичам черно кафе, без добавки. Предпочитам силно еспресо сутрин и филтър. Имам цял комплект V60 Dripper. Вид филтрираща система с хартиен филтър. По този начин тялото на кафето почти изчезва, но ароматните нотки са много по-високи. Има консистенция на чай, но ароматът му е просто божествен.

Какво предвиждате като дейност и обучения в Самоков? Разкажете малко повече.

Намирам, че Самоков е подходящо място за провеждане на  различни обучения. Целта ни е да създадем цялостна система и да покажем, че правенето на кафе е изкуство, да създадем положителна нагласа. В съседна Гърция, например, имат научен подход към кафето. Защо да не се случва в България и защо да не започнем от Самоков? Всички знаем, че пътят на кафето тръгва от Италия, машините, с които работим са италиански, брандът за кафе – също. В тази връзка създадохме Академия, чието седалище е именно в Самоков, фирма „Си Комерсиал 7“. Курсовете ще бъдат за професионални баристи, но в тях ще могат да се включат й любители. Искаме да си изберем един ден от седмицата, в който ще се провеждат презентации, а предварителното записване ще става на телефона на рецепцията на „Си комерсиал“. Желанието ни е да предложим различен модел и подход към кафето и неговото приготвяне. Планираме да каним гости, както професионалисти, така и любители, деца от самоковските училища, също. Лично аз бих искал всеки един да опита еспресото – в неговата чистота, без добавена захар. И да се наслади на емоционалното изживяване.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close