Обща категорияОбществоРегионални

Балерините от школата на Ралица Стоянова с първа награда от международен фестивал

Анна Манова

Момичетата от школата по танци към читалище – паметник „Отец Паисий – 1859”, под ръководството на Ралица Стоянова, се представиха отлично в провелия се на 25 март 2018 г. VІІ Международен фестивал „Абанико” за испанска музика и танц. Талантливите балерини взеха най-голямата награда.

Фестивалът се организира по инициатива на 164 Гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес”, с подкрепата на Отдел по образование към посолството на кралство Испания и Института „Сервантес”. Провежда се под патронажа на Столична община – район „Оборище” и с подкрепата на кмета на района Васил Цолов. Между 23-25 март се състоя седмото издание на международния фестивал, организиран от агенция „Artvoices”. Домакин на събитието тази година беше Национален дворец на децата. Мисията на конкурса е да покаже изкуството като едно могъщо средство за общуване  между хората, чрез изпълненията на деца и младежи, изучаващи испански език  и други романски езици в профилирани гимназии и паралелки, деца  и младежи  изучаващи пеене, китара и други инструменти, както и танци в различни музикални и танцови школи в България.

В конкурса се представиха талантливите балерини от състав „Фрапе” към школата по класически балет към Читалището. Те се явиха във втора възрастова категория /9-12 години/ с два танца – характерен и съвременен. И навръх Благовещение, момичетата заедно с хореографа Ралица Стоянова, получиха благата вест, че са отличени с най-големия приз – „Гранд при” – най-голямата награда от всички възрастови групи и сертификат за участие в Международен фестивал в чужбина.

Анджелина Ранчова, Любов Кирова, Виктория Гърлянова, Магдалина Соколова, Даная Стамболийска, Илина Генова, Йоана Чепилова и Дария Митрева впечатлиха комисията с емоционалното, артистично и точно изпълнение и успяха да съберат пълен актив точки от 11- членното жури. Това е първа подобна изява на малките балерини, която се увенчава с такъв успех.

„Децата са много талантливи и се справиха повече от геройски. Преборихме четирите възрастови групи и взехме най-голямата награда. Имаше участници от Италия, Украйна и един от Бразилия. Наградата ни е участие в Международен фестивал по избор в Испания, Италия, Португалия”, поясни развълнуваната ръководителка.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close