ОбществоРегионалниСамоков

Балерините на Ралица Стоянова сбъднаха мечтата на нейната първа преподавателка по балет

Анна Манова

„Такава една чудна и толкова хубава бъркотия е животът“, е написал преди много години големият български писател Димитър Талев. Тези думи са валидни и до днес. Пример е и разговорът ни с ръководителя на балетната школа в града Ралица Стоянова. Макар Стоянова да е малко над 30-те години, тя може да се похвали с 20- годишен професионален стаж. През 2022 година тя подготвя своя юбилеен концерт като дългогодишен ръководител на балетната школа към Читалище – паметник „Отец Паисий – 1859“. Тази година е специална и сантиментална за Ралица Стоянова, защото се навършват двадесет години от кончината на нейните първи преподаватели по балет – семейството на Добринка и Петър Петрови.

И когато става дума за свързаност между събития и хора, явно няма нищо случайно. Само преди броени дни Ралица Стоянова и момиччетата от школата й сбъднаха мечтата на Добринка Петрова и се явиха на Националния конкурс „Път към славата“. Те участват за първи път на фестивала, който събира на едно място талантливи деца и младежи в различни възрастови категории и стилове. Момичетата се представиха в най-голямата – четвърта възрастова група /до 18 години/, с три танца в три стила – „шоу танц“, „характерни танци“ и „контемпорари“. От трите танца два бяха сред отличените. Балерините от школата на Стоянова си тръгнаха с трето място в стил „шоу денс“ и Диплом за отлично представяне в категория характерни танци. Диплом за висок професионализъм бе връчен на хореографа Ралица Стоянова.

„Конкуренцията беше много силна. Само в деня, в който ние се явихме  имаше над 170 изпълнители. Имаше и участници от Балетното училище. За мен е голямо удоволствие, че бяхме сред отличените. Наградите посвещавам на първите ми преподаватели по балет – Добринка и Петър Петрови. През 2022 г. се навършват 20 години от смъртта им. Тази година е юбилейна за мен, защото от 20 години съм ръководител на балетната школа в Самоков. И подготвяйки концерт по повода попаднах на едно интервю на Добринка Петрова, в което тя казва, че нейната мечта е да заведе балерините си на Арт фестивал „Кърнолски“. Тогава вероятно се е провеждал под друга форма, не съм сигурна как точно е било. Това много ме развълнува и дори сега, когато си давам сметка, че съм сбъднала нейната мечта и съм завела моите момичета на този фестивал толкова години по-късно“, не успя да скрие вълнението и сълзите си Стоянова.

Хореографът Ралица Стоянова подготвя своя юбилеен концерт за средата на месец април в салона на Читалището.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close