РегионалниСамоков

Байракли джамия отвори врати за изложбата „От Андалусия до Ориента: среща на цивилизации”

Жанета Димитрова

Неслучайно в първата декемврийска вечер светлините в Байракли джамия бяха пуснати, а входът й гостоприемно отворен. Причината е представянето на изложбата „От Андалусия до Ориента: среща на цивилизации”, която ще бъде в Самоков цели три месеца. Експозицията е част от културните събития, които ще представят Самоков в периода на председателството на България на ЕС. Първото й представяне е било в София, през пролетта ще бъде преместена в Пловдив, след което заминава за Германия.

Тази изложба представя Западноевропейския поглед върху многовековния обмен и продължаващи взаимодействия, традиции и култури идващи от Ориента и Средиземноморието. Изградена е около идеята за авраамово, арабско, османско и колониално наследство. Тя има за цел да покаже как се развиват културните взаимодействия между Изтока и Запада, да разкрие техните материални и нематериални приноси за всички европейци. Част  е от проект, който се осъществява с подкрепата на програма „Култура” на Европейската комисия. Водеща организация по проекта е „Темпора” – Брюксел –организация с огромен опит в големи международни експозиции в различни градове на Европа и по света.

„Цялата тази изложба показва, че единствено културата, наследството на паметниците, наследството от музиката,  от изобразителното изкуство и най-вече от архитектурата е това, което създава екзотиката в големите европейски държави. Всички имат своя досег с ислямското, арабското и авраамовото наследство и тези паметници, които са създадени във времето са местата, които всеки европеец иска да види. Не сме изключение и ние, Самоков като един доказан мултиетнически град, в своя разцвет по време на българското Възраждане,  е изградил наследство, което удивлява хората и гостите на града. Байракли  джамия е едно от нещата, които са гордост за града. Тук ще видите, една малка част от това, какъв е приносът на Самоков в това културно наследство”, с тези думи Веселин Хаджиангелов – директор на ГИМ-Самоков, откри официално изложбата.

Доцент д-р Николай Вуков представи отделните части на експозицията, а разказите му се редуваха с класически музикални изпълнения. Г-жа Росица Охридска-Олсон, съприводи публиката в тази музикална разходка, пренасяща от Андалусия до Ориента. Подплатена с ритъм,  представяща любопитни взаимодействия между християнския и мюсюлманския свят, изложбата „От Андалусия до Ориента: среща на цивилизации” се превърна във вълнуващо преживяване за самоковци. От любопитни елементи на арабското наследство, през историята на кафето и лалето, та до търговските пътища, културните влияния в света на литературата и модата, вдъхновена от Ориента, се докоснаха посетителите. Освен експонати, изложбата включва мултимедийни средства презентиращи архитектурни дворци и градини, озвучаващи историите на хора от различни религии и импровизирано „пътешествие на думи”. Въпреки ниските температури, публиката остана до последно и в края на вечерта за да се наслади на една кулинарна разходка в Ориента.

Всеки, който пропусна официалното представяне, може да разгледа експозицията „От Андалусия до Ориента: среща на цивилизации” в следващите три месеца.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close