ЗлободневноОбща категорияРегионалниСамоков

Багер на Рилските езера предизвика много въпросителни и притеснение от страна на граждани

Анна Манова

Снимка в социалната мрежа, показваща как багер се намира в близост до едно от Седемте Рилски езера, предизвика силен обществен отзвук. На кадъра се вижда и табела, на която пише: „Участък в рехабилитация. Молим за повишено внимание”. Притеснението от страна на хората не е без основание, предвид изострената чувствителност по темата със застрояването на природни обекти – пример е нашето Черноморие и един от най-интересните случаи от последните седмици – Алепу /Созопол/.

Техниката се намира в защитена територия – Национален парк „Рила”, която е защитена зона от европейската мрежа „Натура 2000”. Багерът е заснет край езерото „Бъбрека”. По думите на Красимир Андонов – директор на Национален парк „Рила”, целта е не да бъде извършвана строителна дейност, а рехабилитация на пътеките от прекалено големия туристически поток особено през летните месеци. Множеството желаещи да се насладят на красивите езера утъпкват разклоненията на пътеките и предизвикват ерозия на почвата и увреждане на растителността извън официалните пътеки. Дейността за района около Седемте Рилски езера възлиза на 3 млн. лв – именно за рехабилитиране на пътеките и обособяване на ясен маршрут, поставяне на дървени ограждения по границите на пътеките и информационни табели.

Директорът на парка Красимир Андонов подчертава,  че настилката до езеро „Бъбрека” ще бъде от едри камъни от района, върху него ще бъде насипан чакъл, който след това ще се утъпче за стабилизация, така че настилката да не увреди езерата и да се избегне бъдеща ерозия. От езеро „Бъбрека” нагоре пътеката ще се обособи с каменни стъпала, като ще се ползва местен материал.

Ръководител на проекта от страна на нациoналния парк е Стефан Кирилов. Изборът на изпълнител се оспорва от граждани като съмнителен. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Околна среда”, а срокът за изпълнение е две години.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close