ЗлободневноРегионалниСамоков

Багери отново разкопават коритото на Искъра  

„Самоков 365“

Багери разкопават отново коритото на река Искър. Дейностите се извършват на 300 метра под каменния мост при местността „Мечката“. За това сигнализираха тази седмица  от Риболовен клуб „Балканика“.

Като „брутално нарушение на законите“ отчитат тези дейности от риболовния клуб, виждайки как се копае в коритото на реката и е изсечено значително количество крайбрежна растителност. На същото място се предвижда изграждане на помпена станция за голф игрище, хотелски и жилищен комплекс, разположени в землището на самоковското село Горни Окол.

Инвеститорите разясниха, че ще се отклони коритото, за да се изгради помпена станция. Те допълниха, че дейностите са законни и разполагат с всички видове разрешителни. Стана ясно също, че Община Самоков е одобрила подробния устройствен план, чрез който се прокарва това трасе. Инвеститорите са преминали и през Басейнова дирекция, като и 4-годишна процедура, за да могат да получат разрешение за строеж. От Басейнова дирекция също са потвърдили, че не са констатирани нарушения.

„Могат да имат всякакви видове разрешителни, но те нарушават чл. 143 от Закона за водите, където ясно е упоменато, че е забранена сечта на естествена растителност и коригиране на бреговете на реката. Как са издадени разрешителните тепърва ще бъде установено“, каза пред Бтв Иван Пандъков от риболовен клуб „Балканика“.

Припомняме, че мащабният проект, носещ името Okol Lake Park, се намира в района на река Искър. Разположен е само на 30 км. от София, в землището на самоковското село Горни Окол. Първата фаза на стройтелните дейности стартира през лятото на 2020 г. и е планирано да бъде финализирано през тази година. Мащабният проект, включващ голф игрище, хотелски и жилищен комплекс, възлиза на 300 млн. евро.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close