ОбществоРегионални

Бави се ремонтът на язовир „Бели Искър”

Анелия Балабанова

Само преди няколко месеца на най-високо ниво по властовите етажи беше направена констатацията, че стената на язовир „Бели Искър” е опасна и има нужда от незабавен ремонт. За такъв вече осем години настоява инж. Ганчо Хитров – председател на Националния комитет за подобряване водоснабдяването в България. Искането е подкрепено и от сформирания Обществен инициативен комитет за неотложен ремонт на язовирната стена в лицето на неговия председател Иван Терзийски. Въпреки уверенията, че най-накрая ще се вземат мерки по отношение на съоръжението, такива до момента не са предприети. Това стана повод за поредната проведена пресконференция, на която двамата очертаха актуалната към момента ситуация. Това, което може да се каже, че тече обичайната кореспонденция с отговорните институции, но без резултат. Цялата документация е прехвърлена в Министерството на икономиката, което има картбланш да действа. Създаването на нова административна структура към него – ДП „Управление и стопанисване на язовири” обаче стопира процеса. Писмата, адресирани към един от неговите ръководители Ясен  Спасов остават без отговор. Половин година след създаването на организацията, едва през месец април започва изработването на устройствен правилник за дейността.

Инж. Ганчо Хитров констатира, че липсата на кадри затруднява новата структура да изпълни решението на Министерския съвет. По думите на председателя, като цяло тя действа доста мудно. Няма как подобен факт да не крие притеснение. В тази връзка инж. Хитров припомни възникнали преди години инциденти – голямата водна катастрофа във Враца на 1 май, при която загиват 143 души. По същото време  в италианския град Тезеро става авария с хвостохранилище и смъртта си намират още 500 човека. Това, което инж. Ганчо Хитров и Иван Терзийски споделиха като свое сериозно притеснение е липсата на система за предварително оповестяване при опасност от инциденти.  Като цяло обаче надделява огорчението от бездействието.  Бездействие, което в определен момент може да доведе до катастрофални последици, свързани с човешки жертви и материални щети. Тръгвайки по веригата стигаме до Министерството на икономиката, което би трябвало да е двигател на евентуалния ремонт. Да, ама не. Поне към настоящия момент ситуацията изглежда дълбоко замразена. В същото време търпението на хората, живеещи в Бели Искър се изчерпа с всеки изминал ден. Именно поради това от Националния комитет настояват проектът да бъде завършен от Министерството на регионалното развитие и след това да се прехвърли на Министерство на икономиката чрез процедура за избор на изпълнител. По този начин би се спестило допълнително разтъкаване във времето. „Не предполагах, че в нашата държава мнението на главния прокурор е нищожно” – коментира Иван Терзийски. Той и председателят на Националния комитет за подобряване водоснабдяването в България изказаха единодушно мнение, че въпросът се свежда до намесата на Административния съд.

Последната спасителна надежда се крие в Програмата за достъп до информация, която да отрази реалната ситуация към момента. Има информационно затъмнение затова на какво ниво се ползва язовира, категорични бяха двамата присъстващи на пресконференцията. Инж. Ганчо Хитров не скри огорчението си от бездействието на местната администрация по отношение на компрометираната язовирна стена. „Очаквах много по- активна подкрепа”, сподели той. Искал е да разясни подробности, свързани със състоянието на съоръжението пред Общинския съвет. Такова разяснително посещение по време на заседание до момента не е имало. Не се е състояла и планираната съвместна среща в присъствието на областния управител, експерти от Министерството на икономиката и кмета Вл. Георгиев.  Светлина в тунела, че все пак ремонтът ще се случи има. Надежди дават обещанията на най-високо правителствено ниво и предвидените 500 млн. лв. за ремонт на опасни язовири в страната. Сред тях попада и стената на язовир „Бели Искър”. Ако все пак това не се случи представителите на Националния комитет и сформираната инициативна структура са готови на крайни действия.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close