Седмицата

Бабинден в МБАЛ-Самоков – празник и повод за равносметка

babindenАнелия Балабанова

Бабинден – красив, изворен български празник. Традиция, оживяла през вековете. В сряда, 21-ви януари, тя беше спазена за пореден път. Работещите в АГотделението на МБАЛ-Самоков и техни колеги се събраха да отбележат Деня на родилната помощ. Да уважат събитието дойдоха бивши акушерки, началници на отделения, зам.-кметовете В. Сайменов, Сия Шехтанова и Силвия Стойчева – председател на ОбС-Самоков.

Началото на импровизираното тържество постави д-р Снежана Троева с обръщение към тези, при които се раждат животът. Тя самата е специалист с дългогодишен опит.  Дала е живот на много самоковски бебета и внесла радост в домовете на техните родители. Постижение, достойно за уважение, както и всеотдайният труд на нейните колеги – изключителни професионалисти. Не професия, а призвание определи Св. Скелина – изпълняващ длъжността управител на „МБАЛ-Самоков” това да помогнеш на една жена да даде живот и почувстваш след това щастието в очите й. Преди доста години младите родилките са намирали начин да благодарят на жените, поели първи в ръце техните рожби. Приготвяли са вкусни гозби и са ги отнасяли в дома на акушерката. Бабата от своя страна е благославяла новородените – ако е момче, юнак да стане, ако е момиче, да има хубост голяма. Продължение на тази хубава традиция е обичаят поливане на ръцете. Видяхме го в изпълнение на младата майка Велислава Илиева.

Началникът Пламен Спасов съобщи, че през 2014 г. в АГ отделението са се лекували 1088 пациенти и са направени 73 големи операции. 318 жени са се сдобили с рожби, а пожеланията на всички бяха броят им през настоящата 2015 да е още по-голям.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close