Обща категорияОбществоСамоков

Баба Марта, Пижо и Пенда посетиха ПГ „Константин Фотинов” и завързаха еднометрова мартеница на училището

Анна Манова

Днес беше особено празнично в ПГ „Константин Фотинов”, защото училището беше посетено от баба Марта, съпровождана от Пижо и Пенда.

Самата баба Марта, пременена в народна носия, със забрадка и бастун влезе бавно в гимназията, за да закачи на всички мартеници и наред с това да благослови за здраве и берекет. А Пижо и Пенда, облечени в бяло и червено, носеха пълна кошница с мартеници. В образите на символите на март се бяха пременили шестокласниците Йоана Никова /баба Марта/, Ивайла Йосифова /Пенда/ и Александър Китин /Пижо/. Учениците са част от кръжок „Арт работилница” към ПГ „Константин Фотинов”, с ръководител Даниела Ковачка. Около две седмици са били необходими на сръчните деца от пети и шести клас, които са част от творческия клуб, за да измайсторят мартениците. Освен такива за ръка те бяха подготвили и една изненада – мартеница, която е висока метър и двадесет. Тя е специално направена, за да бъде поставена на входа на училището и за да може всички да и се радват. Даниела Ковачка обясни, че тя е заредена с много положителна енергия и целта й е да носи здраве и успехи на всички.

Баба Марта, Пижо и Пенда се разходиха из класните стаи и зарадваха съучениците си с атрактивния си външен вид и пожеланията си. Те бяха подготвили мартеници за целия педагогически и непедагогически персонал. Децата внесоха добро настроение и много усмивки в училището навръх 1 март. Това не е първата изява на арт работилницата. Учениците, заедно с тяхната учителка Даниела Ковачка, участваха в коледния базар в центъра на града, след това се представиха с интересна изложба на картини в самоковската библиотека. Днес подариха мартеници, а за 8 март са подготвили картички с пожелания и празнична програма, с която ще изненадат дамите от Дом за стари хора в Самоков.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close