Седмицата

Баба Марта бързала, мартенички вързала

MartenitsiНяколко дни преди Баба Марта да почука на вратите ни и да оповести официално настъпването на пролетта, пазарът е превзет от десетки сергии с мартеници. Доста от продавачите съумяват да си прикарат прилични доходи, макар и за кратко време. Някои от тях залагат на чисто комерсиалния ефект – ниска цена на продуктите, която да привлече по-голям брой клиенти.

И тази година уникалните български символи, с които се закичваме в началото на март са изместени от техни китайски аналози. Като се започне от Баба Яга и се стигне до модерните превъплъщения на Спайдърмен. Традиционните бело-червени конци са умело съчетани с пъстроцветни мъниста и всякакъв род украшения. Със сигурност, при добро желание, всеки може да открие подходящата мартеница за себе си и своите близки – практична гривна, медальон или за ревера.

Първи март е дългоочакван ден и истински празник за най-малките. Детският отдел на Общинската библиотека „Паисий Хилендарски” се е превърна в истинска творческа работилница. Любимите на десетки поколения Пижо и Пенда оживяха в сръчните ръце на второкласниците от ОУ „Христо Максимов”, които демонстрираха завидно майсторство и умения под вещите наставления на своята преподавателка Адела Велчева и Антоанета Божкова от Библиотеката, а Теменужка Велчева (в ролята на Баба Марта) дойде лично, за да поздрави малчуганите за добрата работа.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close