ОбществоРегионални

Баба Елинка Субева празнува 90-годишен юбилей

Анелия Балабанова

Ден след празника на Света Ана, баба Елинка Субева от Самоков стана на 90 години. Както се казва – дай Боже всекиму. Завидната годишнина беше отбелязана подобаващо на раздумка и сред приятели от пенсионерския клуб в кв.„Възраждане”. Рожденичката получи многобройни поздрави и пожелания за здраве и дълъг живот. Любов и много труд е основната съставка за дълголетие. „Цял живот съм работила” – разказва тя. Началото е в комбинат „Димитър Благоев” – Казичане. „Много ме тачеха” – заявява с удовлетворение някогашната памуко-предачка. Малко след това се запознава с бъдещия си съпруг – Любен. Заедно свиват семейно гнездо в Самоков, където отглеждат своите две дъщери. „Тук ми бил късмета” – заключава философски баба Елинка.

Къщата си построяват сами от нулата и обзавеждат според възможностите си. Трудовият си път героинята на нашия разказ продължава в „Рилски лен”. Днес пък е неотложно до своята половинка, която има нужда от обгрижване. Сега дядо Любен прекарва повече време у дома, на леглото. Някога обаче се е славил като сръчен сарач. Заедно успяват да отгледат две рожби, радват се на две внучки и един внук. „Пенсията ми е малка, но успяваме да се справим някак” – споделя възрастната жена. Трудът продължава да я съпътства и се превръща в неизменна част от живота й. От малка се е научила да помага – с грижи за по-малките деца, да залесява. И сега не пропуска да нагледа градината, в която с много любов отглежда чушки, домати и различни други зеленчуци. Есента те се превръщат във вкусна лютеница и зимнина. Сред познатите си минава за строга, но справедлива жена. Умее да се наслаждава и на малките радости в живота – с песен на уста или танци. „ Задължително повеждам хорото или съм в края” – шегува се тя.

Посреща 90-тия си рожден ден пременена в ръчно изработена автентична носия, в добро здраве, пъргава като сърна и в завидно разположение на духа. Юбилеят беше отбелязан подобаващо в компанията на жените и мъжете, посещаващи пенсионерския клуб в квартал „Възраждане”. Всички те отправиха звучни пожелания и отпиха по глътка ракия за здравето на баба Елинка. Тя пък се отблагодари с вкусна домашна баница от кори, които беше разточила лично. Председателката Катюша Шаранкова зарадва главното действащо лице в тържеството с цвете и подарък, направен от сърце. Народната певица Мона Славова отправи специален поздрав с песента „Честит рожден ден!”  Неусетно се занизаха минутите и часовете с пожелание за още подобни срещи. Самата баба Елинка избягва да крои планове и се наслаждава с пълна сила на миговете живот, пък каквото дойде. Така до вековния юбилей, дай Боже!

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close