ОбществоРегионалниСамоков

Баба Василка от Ярлово тъне в мизерия

Анна Манова

Баба Василка от самоковското село Ярлово тъне в мизерия. Тя е малко над 70 години и прекарва дните си в мазето на своята къща, намираща се непосредствено над центъра на селото, без ток и нормални битови условия.

Преди около година възрастната жена преживява инсулт, на който никой от близките или живеещите в селото не е обърнал внимание, но той се отразява трайно на говора й, както и на живота й като цяло.

Така тя заживява в социална отхвърленост не само от ярловци, но и от роднините си. Става обект на подмятания и подигравки, защото често се разхожда сама из селото по всяко време на денонощието с двата си бастуна. От около четири месеца преживява без ток, поради неплатени сметки и в отчайващи за едно човешко същество битови условия. Мазето, в което се е настанила е много малко и разполага единствено със стара печка на дърва, шкаф, маса и едно легло. Тоалетната й се намира в двора, който е обрасъл в треви. Нападнали са я бълхи.

Историята на баба Василка наистина е затрогваща и доста ужасяваща. Отношение към тъжната съдба на възрастната жена е проявила друга жена от селото – Иванка Кокалова. Тя се грижи за нея, за хигиената й, навестява я. В момента тя разполага с пенсията на баба Василка, която е в размер на 260 лв., като набавя необходимите за съществуването й неща.

Ваня Кокалова се притеснява за състоянието на възрастната жена, която често излиза нощем и се разхожда сама из селото и гората.Като цяло тя не е в състояние да се обслужва сама.

„Грижа се за нея на добра воля, от човешка гледна точка. Аз така съм научена – да се поставям винаги на мястото на другия. С кмета и още един човек от селото решихме аз да взимам пенсията на баба Василка и да й купувам това, от което се нуждае. Иначе хората от селото злоупотребяват с това, че не разбира и не говори. Пиша всеки ден на лист какво съм похарчила. Тя на ден харчи за хляб, закуска и кафе по 3.20 лв. Яде по два хляба на ден”, споделя пред екипа ни Ваня.

От разказите на Ваня научихме, че баба Василка има двама братя и сестра, които не живеят в селото. Племенникът й, който е в Ярлово, не желае да се занимава с нея. Навремето е била трудолюбива жена, гледала е животни, работила е в селското стопанство и е помагала на своите близки. От дете води тежък живот, жени се в селото, а мъжът й, който вече не е сред живите, често я биел. Вследствие на това има проблеми със слуха. От известно време е записана към социалния патронаж и получава топла храна. От около година е в тежко състояние.  

„Жената има роднини, но са я изоставили. Преди Иванка да започне да се грижи за нея беше много неподдържана, мръсна. От няколко месеца сме взели по-сериозни мерки. Важно е да отиде в социална институция”, подчертава кметът на селото Васил Миленков.  По думите му токът й е спрян заради неплатена малка сметка.

Кметът е водил разговори с дома в Ковачевци за настаняване. Но всичко е сферата на разказите, някакви по-сериозни стъпки документално в тази насока не са предприети.

„Когато започнах да се грижа за нея цялата беше потънала в мръсотия, не й се виждаше лицето, само очите й блестяха”, казва Ваня.

Условията, в който живее 73 – годишната баба Василка, са кучешки.

Печката в малкото мазе на жената е без вратичка, а целият пушек отива в помещението. Мястото, наподобяващо стая е черно. Поради влошеното си психично състояние тя реално няма шанс по този начин да преживее зимата, защото не може да се грижи сама за себе си. Основният призив на Иванка, която е една от малкото, които се грижат за баба Василка е да бъдат направени стъпки тя да отиде в дом за възрастни хора. Само така ще преживее зимата.

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close