ЗлободневноОбществоРегионалниСамоков

Баба Василка от Ярлово вече е настанена в Дом

 Анна Манова 

Баба Василка от самоковското село Ярлово вече е настанена в Дом за възрастни хора в съседното село Ковачевци. Това стана възможно след дадената гласност по темата и постъпилите многобройни сигнали до различните институции във връзка с нейното състояние и невъзможността на възрастната жена да живее в условията, в които се намира. От 15 ноември 2018 година тя е настанена в Дома в Ковачевци, топло приета от управителя на заведението Любо Димов.

Историята на Василка Пиралкова, позната повече като баба Василка от Ярлово, трогна много хора. И макар нейният случай да не е прецедент и в повечето села да живеят възрастни хора с проблеми и на ръба на оцеляването, нейната нелека и трагична съдба предизвика по-широк обществен отклик. 73-годишната жена тънеше в страшна мизерия и нечовешки условия.  Преди малко повече от година тя преживява инсулт и загубва говора си и като цяло това повлиява на трудоспособността на иначе работливата, по думи на хора от селото, жена. Баба Василка няма наследници, а мъжът й е починал преди няколко години. Има двама братя и сестра, които отказват да полагат грижа за изпадналата в немилост тяхна близка.

Баба Василка е жилава, подвижна жена и често хората от селото я виждат да броди с двата си бастуна по всяко време на денонощието навън. Но тя не може да се обслужва сама. Около пет месеца за нея полага грижи друга възрастна жена от селото Иванка Кокалова.

„Аз я приех като човек от семейството. Гледах да е нахранена, изкъпана, изпрана. Ходех да и помагам с каквото мога. Не може като видиш човек в такова състояние и да не му помогнеш. Веднага се поставям на нейното място”, казва Ваня. Самата тя няма възможност да е непрекъснато до баба Василка и нейното желание също е тя да бъде приета в Дом за възрастни хора, за да може да оцелее и за нея да се полагат необходимите грижи от специалисти.

Кметът на село Ковачевци

С тази задача се наема и кметът на село Ярлово Васил Миленков, който  получава необходимите правомощия от името на сестрата на баба Василка. Той подготвя документи за постъпването й в най-близкия Дом за възрастни хора в село Ковачевци. Преди това са й направени изследвания от общопрактикуващия лекар в селото д-р Николов, който издава документ за постъпване в учреждението. При изследванията и е открита деменция, а след това шизофренна психоза. По думите на директора на Дом за възрастни хора в село Ковачевци Любо Димов здравословното състояние на възрастната жена не отговаря на профила на институцията. Но той не отказва да я приеме и въпреки това я настанява в стая с още две жени, за да я спаси от лошите битови условия на живот.

„Полагаме необходимите грижи, но няма как да контактуваме с нея нормално и да обясним, че е на по-добро място. Тя търси начини да напусне Дома, иска да излиза. Когато персоналът я спира, тя им посяга. Пречи и на другите две жени в стаята, защото буйства. Баба Василка е проблемна за гледане и се нуждае от персонален санитар, какъвто ние няма как да осигурим”, каза Димов.

В момента лекуват възрастната жена с необходимите медикаменти и ще бъдат направени постъпки за приемането й в специализирано заведение. Но за там се изисква сериозен набор от документи и понякога се чака две или три години, до думите на Димов. За момента Василка Пиралкова е намерила спасение и грижа в лицето на персонала и директора на Дом за възрастни хора село Ковачевци.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close