Злободневно

А ПО-ДОБРЕ НА БЪЛГАРСКИ

Kale1 (1)Б. Стамболийски

От различни източници вече научихме, че от археолози, историци, общински структури, а вероятно и от заинтересовани лица, ще бъдат направени постъпки и ще се стартират процедури по Закона за културното наследство за   обявяването  на Шишманова крепост за паметник на културата от национално значение. Всичко това е потребно, за да стане възможно кандидатстване за финансиране по национални и европейски програми,  свързани с възстановителни, реставрационни и други работи на обекти от културното и историческото наследство в страната ни. Не се скрива стремежът да се повтори изпълнението с Цари мали град.  Вероятно  в главите на някои специалисти,  добили безценен опит и апетит  на терена на  петнадесетина  километра западно от града, вече  са готови идеите какво  и тук да се надзида, дострои и  как да  изгради една  пленяваща мащабна туристическа инфраструктура.

Предстои да видим какво точно ще се случи около този обект. Дай Боже да не пострада много историческата истина  и да не ни бъдат пласирани като автентични  крепостни, храмови  и други елементи от целия комплекс, които като фрагменти  никога не съществували,  а са   добавени  с едничката цел привличане на по-голям туристопоток.

Нещо друго и доста тревожно има в случая.  Този обект датира от преди падането на България под турско робство. Защо  навсякъде администратори и специалисти – до един дипломирани –  наричат тази чисто българска твърдина с турцизма “кале”, което в превод означава ни повече, ни по-малко крепост. Що за пиетет към годините на робството и езика на поробителя?

Ако е вярно това, за което говори легендата, че цар Иван Шишман е загинал в бран с поробителя около нашия град и костите му са някъде тук, то със сигурност този скъп на националната ни памет покойник ще се обърне в гроба си, ако разбере, че потомците на рода му са попрекръстили  крепостта на езика на противника.

Сега, когато предстои изготвянето, обсъждането и приемането на подробен устройствен план за Шишманова крепост и предстои кандидатстване по програми,  е наложително в регистрите и цялата документация да се разделим с чуждоезичната дума.

Немалко  местности и различни други обекти  в Самоков и Самоковско носят имена от времето на отоманското владичество, въпреки че поробителят не ги е донесъл при нашествието със себе си,  а са си съществували или са били изградени  доста преди той да се появи тук и   естествено  са имали хубави  български имена.  Част от бойното поле, на което са се водели най-кръвопролитните  боеве с настъпващите от две страни орди при завладяване на Самоков  от турците,  се нарича и до днес Рашидбегов чифлик. На името на един от най-злостните и развратни тирани в града – Рашид бей.  За 137 години общественост и градска администрация не пожелаха  да направят необходимото, за да започнат да се отразяват  в официалните документи  популярните сред населението  наименования на местностите там. Едно от оправданията е, че в такива случаи се налагали  големи промени в различните регистри, планове и т.н. Това сега, когато повечето от тези документи са в състава на компютърни масиви и бази данни, не е чак толкова трудно. Необходими са  само ангажираност, желание и упоритост от страна на специалистите в общината.

Унгария около 180 години е била подвластна на отоманската империя.  Тази страна никак не е загубила от това, че по категоричен начин се е разделила с наложени с огън и меч манталитет, нрави, наименования, езиково “богатство и разнообразие”, символика, уронващи  националното достойнство паметни знаци  и други наследства от този мрачен период.  В Будапеща е съхранен само един няколко метра дълъг  цокъл с ориенталски фрески в черква, която е превръщана в молитвен дом на друговерците (сега пак си е християнски храм) и две сгради на бани от онова време. Никой не твърди, че това е недостатъчно за поддържане на  унизителните и подтискащи спомени за тази част от тяхната история.

 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close