Слайд категория

Ах, тези данъци!

dana4niЧовек и добре да живее, идва време за плащане на данъци. В последно време все повече граждани и собственици на фирми изпитват затруднения и не могат да се издължат в установените срокове. Това е една от причините Националната агенция за приходите да започне ударно издаване на разрешителни за неотложно плащане. По този начин данъчните подават ръка на фирмите с временни финансови затруднения.

Какво предвижда предприетата мярка?

Фирмите, които са декларирали коректно данъците си, но не могат да ги платят, може да се договорят с НАП за постепенно внасяне на борчовете. Това става, като от банковите сметки на фирмата данъчните дърпат 10-20% от приходите, а с останалите пари компанията може да продължи да развива бизнеса си, като прави неотложни плащания за заплати и на доставчици. Целта е до края на годината броят на разрешенията за неотложно плащане да се увеличат значително. По този начин данъчните ще събират приходите в хазната, без да пречат на бизнеса, като блокират сметките или разпродават имуществото му. Указанията на Бойко Атанасов –изпълнителен директор на НАП са при стартиране на процедура за принудително събиране на приходите данъчните сами да предлагат на бизнеса подписването на разрешителни за неотложно плащане. Като във всеки конкретен случай може да се договаря дали данъчните ще събират 10, 15 или 20 процента от приходите на фирмата. Така компаниите със затруднения няма да се чувстват притиснати от данъчните. Новият подход ще даде шанс на много компании да се задържат на пазара в условията на застой на икономиката. Заради свитото потребление и междуфирмената задлъжнялост, просрочените данъчни задължения непрекъснато се увеличават. За 2012 г. обемът на просрочените задължения е бил 8,22 млрд. лв., като в рамките на самата година са събрани малко над 4 млрд. лв. от тях, сочат данни от годишния отчет на НАП.

Дали глътката въздух ще се окаже спасителна за малките и средни фирми?

По-вероятният отговор е не. Разсрочването на плащанията само отлага проблема във времето, но не го решава кардинално. Държавата не предприема никакви по-сериозни мерки за съживяването на икономиката и това е общоизвестен факт. Резултатът е налице – разграбени предприятия и обекти, обявени за продажба, които можем да срещнем под път и над път из самоковските улици.

Като контрапункт на това може да се посочи съседна Румъния, където големите търговски вериги намалиха цената на хляба, хлебните продукти и брашното след като данък добавена стойност върху тези изделия бе намален от 24 на 9 на сто от 1-ви септември. Промяната на Данък добавена стойност е само един от механизмите, чрез които може да се въздейства върху покупката и продажбата на стоки и това да доведе до активизиране на търсенето и предлагането. Не е изключено стъпката, предприета от северната ни съседка да доведе до внос на румънски хляб в Русе, Силистра и останалите градове около Дунава. Според специалистите повод за притеснение поне на този етап няма.

Ще има ли намаляване и нулева ДДС ставка в България?

В момента българското правителство разглежда искане за нулево ДДС върху детските стоки. Предложението от Асоциацията на търговците на стоки за детето в България. В подкрепа на предложението са събрани над 17 хиляди подписа.
Основните мотиви на Асоциацията са фактът, че средногодишният доход на домакинствата в България е едва 15% от този на европейците, както и анализите на добрите практики за прилагане на диференцирана и нулева ДДС ставка в 22 държави членки на ЕС. Дали в България ще има същия резултат – не е ясно. Също толкова непредвидими са и прогнозите доколко подобна мярка ще въздейства върху демографската криза. Припомняме, че хрумвания за намаляване на ДДС имаше по отношение на редица други стоки – книги, лекарства и др., но удариха на камък.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close