ОбществоРегионални

Африканската чума стигна и до Самоков

Самоков 365

Африканската чума по свинете стигна и до Самоков. Първи случай на заболяването в Югозападна България е регистриран в база на ДЛС „Искър”.  Положителната проба е установена при диво прасе. От Югозападното държавно предприятие /ЮЗДП/ потвърдиха наличието на вируса след като и втората проба се оказва положителна. Предприети са ограничителни мерки като в базата се допускат единствено служители на стопанството, които са преминали през съответната дезинфекция. Не се допускат външни лица и туристи. Определена е инфектирана зона с радиус от 8 километра, което се равнява на площ от 200 квадратни километра.

Междувременно продължават мерките, свързани с превенцията и ограничаването на заболяването. До 10-ти август във всички ловни райони, стопанисвани от териториалните поделения на ЮЗДП, трябва да бъдат изградени и поставени подвижни капани за улов на дива свиня. Тази мярка, съчетана с интензивен отстрел, ще намали рязко броят им. Във всички ловностопански райони в обхвата на предприятието, съвместно с ловните сдружения, вече са определени местата за загробване на заразени диви свине при евентуални констатирани случаи на АЧС.  Инж. Дамянов разпореди в кратки срокове да приключат процедурите по съгласуване на определените площадки със съответните РИОСВ и Басейнови дирекции.

Приключват обученията на горските служители за взимане на проби за изследване за трихинелоза и АЧС при спазване на правилата за биосигурност. В рамките на седмица над 80 служители от териториалните поделения на предприятието преминаха курс на обучение. Част от мерките е изготвената от ЮЗДП нова информационна брошура за превенция срещу болестта, която освен сред ловната общност ще се разпространява и сред стопаните на домашни свине. На интернет страницата на ЮЗДП е публикуван списък на лицата и телефоните, на които както ловци, така и граждани могат да подават сигнали при съмнение за АЧС.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close