Обща категорияРегионалниСамоков

Ателие „Зографче“ с изложба в Сарафската къща, набират средства за преса за печат

Анна Манова

Работните малки творци от ателие „Зографче“ и техният ръководител Маргарита Кьосева подредиха изложба – базар „Коледни искрици“ в пространството на Сарафската къща. Нейното официално представяне се състоя на 16 декември /понеделник/.

Няколко встъпителни думи към присъстващите отправи уредникът на Сарафската къща Марияна Лобутова. Тя поздрави малките зографчета за положения труд и за красивите неща, които са направили. Самата тя се е почувствала много вдъхновена при подреждането на всички картини, икони и картички, което е дало подтик да им посвети стих. От името на фонд „13 века България“ всяко дете получи по една книга „Нашият хляб насъщен“.

„Много се радвам, че успяхме да направим тази празнична изложба, която е поздрав за всички присъстващи и към онези, които предстоят да я посетят. Пред вас са новите попълнения на школата, те са много малки. Затова обичам да казвам, че това е детската градина на ателието. В изложбата показваме изработени от тях коледни картички и картини. Тук също сме изложили икони и картини, представящи фонда на ателието“, сподели Кьосева.

В момента в ателието творят 17 деца, като най-малкият художник е само на 5 години. Ръководителката подчерта, че през новата година ще се наложи да напуснат ателието, в което са се помещавали повече от седем години. Освен, че ще търсят ново помещение желанието на Кьосева е да разширят дейността си като включат скулптура, графика и живопис. По този начин децата ще могат да се докоснат до всички техники. А желанието им е със събраните средства от продажби да закупят малка преса за печат.

Изложбата – базар, в която е представено разнообразие от над 100 работи, ще продължи до 31 декември /вторник/ в Сарафската къща.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close