ОбществоРегионални

„Асоциация общински гори” празнува 10-годишен юбилей в Самоков

Анелия Балабанова

„Асоциация общински гори” /АОГ/ отбеляза своя 10-годишен юбилей. На 25-ти септември /вторник/, учредители, кметове на общини и ръководители на структурата се събраха в салона на Читалище-паметник “Отец Паисий – 1859” в Самоков за 11-тото общо събрание на организацията. То беше открито от кмета Вл.Георгиев, предшествано от звуците на “Хубава си, моя горо” в изпълнение на ДВГ “Медени звънчета” при ОУ “Митр. Авксентий Велешки” с ръководител Даниела Георгиева. По време на форума, присъстващите направиха кратка ретроспекция за дейността през изминалото десетилетие. Учредена на 25 септември 2008 г. в Самоков от представителите на 20 общини, притежаващи гори, днес „Асоциация общински гори” обединява 61 общини с общо 287 155 ха горски територии. „Горите са изключително богатство и стопанисването им е отговорност на всички нас. Преди 10 години тук се проведе учредителното събрание на АОГ. Затова време организацията успя да се превърне в институция, която защитава и подпомага общините в качеството им на стопанин на горите” – коментира кметът Вл. Георгиев в обръщението си към присъстващите.

Общините в България притежават общо 552 582 ха горски територии, което е 13 % от общата площ на всички горски територии на България (4 243 835 хектара). „Благодарение на активните усилия на своите компетентни експерти и специалисти, АОГ се утвърди като фактор в обществените отношения в горския сектор на Република България. Нейната главна цел винаги е била чрез партньорство с държавната горска администрация и другите държавни институции и неправителствени организации да работи за подобрявене на управлението и стопанисването на общинските гори в съответствие със Закона за горите” – сподели на свой ред изпълнителният директор на АОГ – Тихомир Томанов, който също поднесе своето приветствие по повод юбилея. Поздравителни адреси имаше от председателя на УС и кмет на община Сливен – Стефан Радев, Националното сдружение на общините /НСОРБ/, Изпълнителна агенция по горите /ИАГ/ и Съюза на лесовъдите.

Стефан Радев направи кратка ретроспекция на някои от най-важните моменти, свързани с дейността на Асоциацията. Раждането на сдружението е предшествано от дълги обсъждания. От дистанцията на времето все по-категоричен е отговорът на въпроса, свързан с появата му. Има смисъл от подобни структури. Равносметката показва, че са изпълнени основните цели, заложени в устава от 2008 г. на организацията. С усилията на АОГ през 2011 г. се приема нов закон за горите. Също така в администрацията на общините е изграден нужният капацитет за управление на горския фонд. „10 години минаха много бързо” – обобщи Тихомир Томанов. По думите му съществуването на Асоциацията има дисциплиниращ ефект, свързан с опазването на горския фонд. Контролът в държавните стопанства се осъществява от Регионалната дирекция по горите /, а при общинските от кмета, обществеността и РДГ. По този начин се търси решение за предотвратяване на незаконните набези, борбата с вредителите, каквото беше масовото нашествие на корояда и др. Да с какво да се похвалят и след 10 години, какъвто е периодът на един лесоустройствен план, си пожелаха присъстващите в края на срещата.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close