Предприемачи

АСИКО – 15 години уважение към клиентите и качество на предлагането

asiko 2Анна Манова

Точно преди 15 години Асен Хаджийски сбъдва своята мечта да бъде собственик на магазин за кожени изделия.  Днес е дошло време на равносметки за този отрязък от време, който за един търговец не е кратък, освен това е изпитание в условията на малкия град дали ще създадеш име или просто ще вложиш капитал, който няма да можеш да си върнеш. Риск, ще кажете, отношение, ще допълня аз.

Когато става дума за отношение при Асен Хаджийски ще го получите. Може би тук се корени разковничето на успешния му бизнес – ще те посрещне с усмивка и така ще те изпрати, независимо дали сте си избрали нещо от богатия асортимент на предлаганите стоки или не. И когато става въпрос за отношение – той има такова и към качеството на стоката, която ви предлага. И така вече цели 15 години – стремеж към разширяване на бизнеса и коректност към клиентите, за да може те да се върнат обратно при него.

„Всичко за мен започна на 13 декември 1999 година. Взех едно капанче на пазара с една газова печка, две етажерки и две витрини и бях заредил  около 20 – 30 чанти, не повече”, спомня си с усмивка Асен. Като, разбира се, не забравя, че е започнал от сергия на пазара. „Изпитвам слабост към кожата, която съм наследил от моя дядо. Може да се каже, че откакто се помня, все съм заобиколен от кожи. Във времето, когато реших да развия свой бизнес имаше само един – два магазина от този тип”, споделя Асен Хаджиийски. Но си спомня и друго, че голяма част от тогавашните му клиенти го търсят и днес, вероятно и те си спомнят двете витрини и малкия брой чанти. Но все от някъде трябва да се започне. Едва ли има бизнес, който от самото начало да е само печеливш. „Имал съм колебания. Докато седиш и мислиш защо няма работа трябва да търсиш и причината. С годините се изгражда усет към качеството и потребностите на клиента. Първоначално е важно мястото, после името. Всичко става поетапно, започнал съм с капитал от 500 лв.”, обяснява Асен.

Така постепенно, на деветата година, решава да разшири бизнеса си, като взима още един магазин. А от старото капанче е останала само черупката и то е съвсем обновено, от двете витрини няма спомен, а етажерките са много повече от първоначалното. Естествено асортиментът се е разширил и разнообразил с колани, портмонета и най-различни дамски и мъжки чанти и аксесоари.  „Всичко опира до мерака. Един търговец ако гледа само парите това няма как да не доведе до неговия фалит! Първо гледаш клиента, после себе си.”, съветва Асен Хаджийски.

Вярвайки в тази философия и следвайки я неотлъчно вече 15 години, Асен Хаджийски върви по пътя на своето развитие в бизнеса, път започнал от сергия на пазара и довел до три магазина, концентрирани в централната част на града. Всяка предлагана стока е минала през ръцете му, редовно ходи и зарежда на място от Пловдив, Димитровград, София. „Всичко се подбира”, казва Асен и си спомня за случай, когато е бил подведен и ядосан от избора си изхвърля чисто нови некачествени куфари в контейнера пред това да се изложи пред клиентите си, предлагайки им ментета.

Избирайки сам стоката си, той носи пълната отговорност за нейното качество. Днес той предлага голямо разнообразие от дамски чанти, портмонета, колани, куфари, сакове, калъфи за телефони, мъжки чанти, очила, ръкавици, ключодържатели, чадъри. Може да се похвали с три магазина и постоянни клиенти, които не са само от града.

„Искам да благодаря на всичките си клиенти, които избират да пазаруват от мен. С някои от тях се познаваме още от самото начало, други не са от тук, но минавайки през града идват и до моите магазини. Благодаря ви, че ви има. Заповядайте в магазините „Асико”. А в празничните дни ви очакват отстъпки и изненади”, изказа своята благодарност към всички свои клиенти Асен Хаджийски.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close