Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Асен Хаджийски: „Вече 20 години се стремя да предлагам качествени артикули, най-голямата глупост е евтината стока“

Анна Манова

„Добър ден, заповядайте! С какво да Ви помогна?“, с тези думи вече 20 години самоковският търговец на кожени изделия Асен Хаджийски посреща своите клиенти. И не се уморява да бъде вежлив към всеки един, пристъпил в неговия магазин, без значение дали търси нещо конкретно или просто е дошъл да разгледа. Това е негова лична философия – винаги да държи на качество – както в предлаганите стоки, така и в отношението си към клиентите.

Вече 20 години Асен Хаджийски променя артикули, местонахождение на търговските си обекти, но не и вижданията си за това, което цели в търговията, а именно да направи така, че клиентът да си тръгне удовлетворен, избрал най-подходящото за себе си и не на последно място да потърси услугите му отново. Интересът към кожените изделия е наследен от дядо му, който е бил сарач. Започва със сергия с колани на самоковския пазар, следва малко магазинче със семпъл асортимент. Променя се времето, търсенето и предлагането през всички тези години. И днес собственикът на личен бизнес Хаджийски залага на един по-голям търговски обект, в който да има богато разнообразие от артикули от среден и висок клас. В магазин “Асико” може да намерите колани, чанти, ръкавици, ключодържатели, куфари, портфейли, пътни чанти, сакове, бизнес чанти, чанти за лаптоп, спортни раници, раници за лаптоп, чадъри. 

„Да изградиш име и доверие, особено в малкото населено място, е голяма отговорност“, споделя Асен. И допълва, че зад това стоят много усилия, лишения, грешки, но не на последно място – натрупан опит и научени уроци.

Вече 20 години развиваш собствен бизнес, който сам създаваш и ръководиш. Как определяш отминалото време? Каква е твоята лична равносметка?

През всичките тези години основният ми стремеж е да се развивам към по-добро. За мен това означава да държа на качеството на стоките и на това клиентът винаги да бъде добре посрещнат и обслужен, да му е приятно като влезе в магазина и да си тръгне доволен. Ключът за успешен бизнес за мен се корени именно в това – да изградиш връзка на коректни взаимоотношения. През тези 20 години всичко съм вършил основно сам. В чужбина съм виждал как успешни шефове на големи компании работят наравно с персонала си. За мен това е правилният модел за успешен човек и бизнес. От около пет години пътувам в чужбина и наред с българската стока предлагам и внос, като отново си избирам всичко аз като качество. Обичам работата си. През годините съм натрупал опит в тази сфера, мога да кажа, че съм допускал доста грешки, предоверявал съм се, губил съм средства, попадал съм на некачествена стока, но съм научил доста уроци.

Може да се каже, че ти сбъдваш детската си мечта и следваш тази линия без да й изневеряваш две десетилетия.

Да, точно така. Моят старт в тази сфера беше през декември 1999 година, когато бях на 19 години. По кожените изделия ме запали моят дядо, който беше сарач.  Започнал съм от малка сергия за колани на самоковския пазар, вероятно част от читателите ще си спомнят. След това отворих малък магазин, отново в пазара, където имах няколко рафта и беден асортимент от чанти. Започнах с малък капитал и асортимент. Стигнах до момент, в който имах три обекта с много стока в тях. Опитал съм различни варианти.

От април месец тази година имаш един магазин. Защо така реши?

За мен това е по-добрият вариант. През тези години, когато поддържах три магазина единственото, което спечелих, е че доразвих артикулите и видях кое не става за нашия пазар. Бях разделил стоката така, че да има един магазин за по-луксозна стока, един за по-среден клас и нисък клас. Разбрах, че най-голямата глупост е евтината стока. Тя носи след себе си рекламации, клиентите не са доволни. Дойде един момент, в който да обединя трите магазина в едно. Изключително съм благодарен на клиентите, че винаги са ме откривали. Дори и тези, които са извън града и чужденци, които са пазарували от мен отново ми се доверяват.

 

 

 

Как определяш конкуренцията?

Като стимул за развитие. Когато започнах да се занимавам с търговия в нашия град имаше само няколко такива обекта. Конкуренцията за мен е стимул да търсиш различното, а не да копираш. Продължавам да подбирам внимателно стоката и да следя взискателно за качеството й.

Преди време ми направи впечатление едни клип в социалния ти профил, в който показваш как скачаш върху голям пътнически куфар, за да тестваш здравината му. Малко търговци биха го направили, защото рискуват да загубят пари. Ти защо го правиш?

За мен това беше тест. Сам за себе си да проверя дали наистина е толкова здрав, колкото производителят обещава. Колеги са ми казвали, след като са гледали клипчето, че не съм добре да го тествам така. Дори да съм на загуба, не губя клиент по този начин. Преди няколко години допуснах грешка, попадайки на фалшива фирма за куфари. Много се ядосах, взех решение и изхвърлих около 15 куфара в контейнера. Това беше сериозна финансова загуба за мен. Само за сравнение мога да кажа, че средно цената на един от тях беше около 100 лв. Но аз лично за себе си предпочетох да не продавам тези боклуци.

През последните години много се пазарува от интернет, предлага се голямо разнообразие, различни стоки с различни цени. Влияе ли това на търговци като теб? Как се отразява на малкия и среден бизнес? И мислил ли да продаваш в онлайн част от нещата си?

Определено интернет търговията оказва влияние върху бизнеса. Днес е лесно да създадеш онлайн магазин – там не плащаш наем, осигуровки, заплати. Хората масово пазаруват онлайн, въпреки че се предлагат неща с ниско качество и безбожни цени. Оставям настрана това, че се плаща й доставка. Доста хора се опариха от този тип пазаруване. И вярвам, че ще се върнат към това сами да видят и изберат на място желаната стока. За себе си мога да кажа, че предпочитам личния контакт с клиента.

„Черният петък“ е друга модерна вълна, която тласка много от потребителите към пазаруване на различен  вид стоки с отстъпки.  Малко търговци в Самоков обаче не се включват в кампанията и не намаляват предлаганите артикули. Магазин „Асико“ предложи отстъпки на своите клиенти. Защо се включваш?

 Организирам „Черен петък“ в обектите си вече пет години. И го правя по истинския начин, намалявам процентно реалната цена. А не, както някои търговци, които седмица преди това завишават цените и с намалението тя си остава същата, даже й по-висока. Направило ми е впечатление, че е често срещана практика. Аз го правя реално. Клиентът идва през седмицата, харесва си чанта, вижда й цената. След като дойде „Черният петък“ може да направи съпоставка. По този начин клиентът е доволен, че си е купил желания продукт, а аз съм намалил печалбата, но съм освободил места в магазина, за да вкарам нова стока.

Какво търси най-много клиентът?

Тази тема ми е болна. Най-много се купуват големи куфари. Когато разговарям с хората ги питам за какво им е необходим – самолет, автобус. И те ми споделят къде отиват и каква е причината да купуват най-големия размер. Продавам ги, но с голяма болка.

И на финала ми се иска да завършим позитивно. Декември е празничният месец в магазин „Асико“. Разбрах, че подготвяш изненади. 

Да, така е. От 15-25 декември ще има томбола в магазина. При покупка всеки ще има възможност да попълни талон с име и телефон. На Коледа, 25 декември, ще изтеглим късметлиите. Подготвил съм 20 награди. Заповядайте и се включете в томболата по повод 20-годишнината на магазин „Асико“. Очаквам ви!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close