ОбществоРегионални

Архиерейско посещение в град Самоков за втория ден на Рождество

Самоков 365

На 26 декември беше отслужена архиерейска света литургия по повод втория ден на Рождество Христово. Тя беше оглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.В богослужението участие взеха архимандрит Евтимий, ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, протойерей Любомир Мишков, ефимерий на манастира, протойерей Георги Николов, протойерей Емилиян Дамянов, протойерей Петър Славов, свещеник Любомир Славчев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Поликарп.

Църковните песнопения изпълниха столични псалти, ръководени от д-р Андрей Касабов. Молитвено участие в Рождественската служба взеха и г-н Владимир Георгиев, кмет на община Самоков, г-н Радослав Стойчев, областен управител на София Област, г-н Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия, както и редица общински съветници. След празничната литургия епископ Поликарп произнесе проповед и запозна вярващите, които в многобройно множество бяха дошли в храма, с историята на отбелязвания празник – Рождество Христово и деня на светото Христово семейство.

По време на своята проповед и благо слово, епископът връчи грамота и изказа благодарност на Ивана Георгиева Стефанова, на 14 години от град Самоков, която взе участие в конкурса за есе на Софийска света митрополия, на тема „Как се ражда Христос в нашето сърце“. Тя бе отличена за своето участие, задно с още двама участника от с. Гара Елин Пелин и от гр. Карнобат. Ивана получи също така и новия брой на списание „Епархийски глас“, където е отпечатано нейното есе, както и парична награда.

Думи на благодарност за гостуването и оглавената литургия към Белоградчишкия епископ Поликарп поднесе монахиня Максима, игумения на светата обител. Тя му благодари за всичко и го помоли да поздрави Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, като му предаде любовта и верността на всички. След топлия поздрав на игуменията, епископ Поликарп поздрави вярващите от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, радост, мир и благодатни дни. На всички в храма, беше раздадена по една иконичка със сцената на Рождество Христово за благословение.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close